Herfstdip of dippen

Foto: Wendy Wiebenga

Herfstvakantie! Heerlijk… Tijd voor mezelf en voor alle lieve mensen om mij heen. Maar ook betekent de herfstvakantie vaak koud weer, weinig daglicht, veel regen en te kort de tijd om te doen wat je allemaal zou willen doen…

Herfst is mijn lievelingsseizoen, ik hou van al die prachtige kleuren en geuren maar herfst is ook een periode waarin veel mensen last krijgen van de zogenaamde “herfstdip”. En zo ook ik, misschien niet echt een herfstdip, maar laat ik zeggen dat ik mezelf goed ben tegengekomen afgelopen week. Wat een lastige week heb ik achter de rug. Ik heb alle lieve mensen om wie ik geef om me heen gehad deze week maar of ik nu zo integer ben geweest vraag ik me af…

Ik heb de afgelopen week erg veel teruggedacht aan mijn eerste kennismaking met mijn personal trainer Eric. Tijdens dat allereerste gesprek hebben we het veel gehad over innerstance, de conversatie met mezelf, de stemmetjes in mijn hoofd die het me altijd zo moeilijk maken. Dat daar de grootste verandering in zal moeten plaatsvinden om helemaal voor die lifestylechange te kunnen gaan. En niets blijkt minder waar. Ik had zo de hoop dat Eric geen gelijk zou hebben. En dat door sporten, gezond eten en de kilo’s die ik kwijt raak alles anders zou zijn.

Het sporten is zwaar, maar dat kan ik! Mijn eetpatroon veranderen, letterlijk en figuurlijk appeltje eitje. Commitment, die afspraken heb ik met mezelf gemaakt en kom ik na. En het resultaat is er. De kilo’s vliegen eraf.
Maar er is duidelijk een nieuwe afspraak bij gekomen, eindelijk eens écht kiezen voor mezelf. Ik dacht dat ik dat gedaan had door me op te geven voor De Afvalrace, helaas blijkt dat ik hierin niet integer ben. Ik op de eerste plaats, of toch al die lieve mensen om me heen blijven geven wat ik altijd gegeven heb om maar niemand teleur te stellen.

Plannen, plannen, plannen…
Normaal gesproken was herfstvakantie voor mij uitslapen en genieten! Niet veel doen en vooral met een dekentje op de bank films kijken met een warm kopje thee. Deze vakantie was helemaal anders. Deze stond helemaal volgepland met alles en iedereen. Ik wilde én mijn lieve familie allemaal weer even zien, én al mijn lieve vriendinnetjes, én lekker kei hard trainen en doen wat ik moet doen, én al mijn nieuwe lieve sportmaatjes zien deze week én dan ook nog mijn huishouden doen, boodschappen en zo nu en dan eens even helemaal niets. Jullie begrijpen net zo goed als mij dat dit me dus niet zo goed gelukt is. Nou ja, het is gelukt, maar tegen al mijn gevoelens in. Er zijn een hoop momenten geweest dat ik niet gedaan heb wat ik wilde, maar toch weer bezig ben geweest met anderen en er voor hun zijn.

Heb daardoor erg veel verdriet gehad de afgelopen week. Ik voel me dan zo stom dat ik niet gewoon eens voor mezelf kan kiezen. Ik wil het wel, ik zeg ook dat ik het doe, maar toch laat ik me keer op keer weer overhalen door mijn gevoel wat dan zegt dat ik mensen tekort doe en dat vind ik zo enorm moeilijk. Uiteindelijk is de enige die ik écht tekort doe mezelf. Ik moet echt afscheid gaan nemen van de Wendy die zichzelf niet belangrijk genoeg vind. Ik begin die Wendy namelijk steeds minder leuk te vinden.

Vriendje ver van huis…
En dan is ook je vriendje niet thuis. Zit door de weeks in de kost voor zijn werk. Gelukkig steunt hij me wel op afstand, maar een knuffel  nu het even wat minder gaat zou zo fijn zijn!

Wendy en Arjan

Arjan aan het woord:
Wendy, mijn lieve vriendin, al ruim 8 jaar, mijn maatje, mijn steun en toeverlaat. Ze staat altijd voor me klaar.

De afgelopen paar jaren zijn voor ons niet makkelijk geweest. Natuurlijk zijn we haar vader bijna vijf  jaar geleden verloren. Waar wij beide nog steeds verdriet van hebben. En door het faillissement van het bedrijf waar ik al vijftien jaar voor werkte heb ik in twee jaar tijd zes verschillende nieuwe werkgevers gehad en heb ik een hoop tegenslagen te verwerken gehad, zowel op financieel gebied als geestelijk. We zijn een hoop geld kwijt geraakt door het faillissement en het wisselen van werkgever, maar ook geestelijk heb ik er flink doorheen gezeten, en Wendy was dan altijd daar om me op te vangen en te helpen. Avonden tot in de kleine uurtjes samen op de laptop brieven opstellen naar mogelijke nieuwe werkgevers en steeds weer bijstellen van mijn CV. Zonder jou was me dit nooit zo goed gelukt. Graag willen we samen verder, groter huisje, kindjes, trouwen. Maar deze tegenslagen maken het ons keer op keer niet makkelijker.

Wendy doet echt alles voor me. Ze doet de boodschappen, kookt, doet het huishouden en regelt veel belangrijke dingen zoals bijvoorbeeld afspreken met vrienden, wat voor mij heel belangrijk is maar waar niet mijn sterkste kant zit. Ze is dus zelfs een beetje mijn wandelende agenda. En zo zijn er nog heel veel meer dingen die ik op kan noemen. Het belangrijkste is, ze maakt me gelukkig. Maar nog belangrijker vind ik, dat Wendy nu eens aan zichzelf moet denken en werken. Werken aan Wendy 2.0.

En nu is het dan ook tijd voor mij dat ik haar daar in ga steunen, al valt dat niet altijd mee omdat ik door de weeks niet thuis ben in verband met mijn werk. Voor mijn nieuwe werkgever heb ik de afgelopen tijd in Oberhausen, Enschede, Groningen en Middelburg gewerkt waar op en neer rijden niet handig is.
Maar gelukkig kan ik er voor haar zijn met behulp van WhatsApp, Skype en bellen. We hebben iedere dag meerdere malen contact en vertellen dan wat we die dag hebben meegemaakt.

Ik ben super trots op wat ze nu al heeft bereikt in zo’n korte tijd. Al heel wat kilo’s kwijt en dat is niet niks. En ze heeft nog zo’n lange weg te gaan. Maar ze is fanatiek. Zelfs zo fanatiek dat we tegenwoordig de fiets zelfs laten staan en lopend naar de bioscoop gaan. Half uur heen en een half uur terug. Ook naar de stad liever lopend dan op de fiets, anders komt ze niet aan haar stappen.

Dus, ik wil zeggen, toppertje van me, ga zo door. Er zullen nog veel ups en downs komen maar daar help ik haar wel doorheen. Ik geloof in haar.

Dikke kus van je liefje, je trotse vriend!

Vrolijkt toch wel aardig op! Wat een lieverd is het toch hé. Daarom hou ik ook zo van hem!

Van herfstdip naar dippen

Dippen is een goede oefening om verschillende spiergroepen te trainen. Zo train je met dippen de schouders, de triceps en wanneer je meer naar voren leunt kun je ook de onderkant van de borstspieren trainen. Één van de oefeningen die ik van de week tijdens een training vaak heb mogen herhalen!

En man wat krijg ik daar toch een energie van, van doen wat ik moet doen! Werken aan Wendy 2.0.
Heb deze week, ondanks alle emoties en afspraken dan ook gewoon kei hard doorgepakt. Maandag avond heerlijk getraind met Michael, waarin we 6 weken een programma aan het draaien zijn waarin we 6 oefeningen herhalen. Dinsdagmiddag gezwommen met Dagmar, een mede afvaller in de goede zin van het woord.

afvallen zwemmen

Woensdagavond een één op één training met Eric, donderdag ochtend in Etten-Leur met Mark en Luelle getraind bij Gwen, vrijdag ochtend een uurtje spinning en zaterdag en zondag mijn vaste BodyPump lessen met aansluitend 25 minuutjes cardio.

Fysiek afrekenen met de oude Wendy is lekker!

Woensdag, mijn personal training avond. Dit keer wel heel erg personal. Mijn lieve sportmaatjes van de woensdag waren beide op vakantie, Linda lekker aan de Belgische kust en Angela op Mallorca. Maar ook erg personal omdat ik Eric van te voren alvast even heb verteld van mijn dipje.
Het was precies op het juiste moment dat ik even alleen met Eric aan de slag kon. Gek genoeg vind ik het erg moeilijk om met mijn mede afvallers te delen dat het wat minder met me gaat, ik vertel ze graag hoe goed het met me gaat en wil ze graag op de hoogte houden van de verdwijnende kilo’s, maar als het té veel over mij gaat deel ik dat liever niet zo uitgebreid. Terwijl ik er juist zo’n behoefte aan heb om niet alleen maar te horen dat ik het zo goed doe, maar ook weleens een luisterend oor, een knuffel of een goede peptalk nodig heb.
Dat luisterend oor en de peptalk woensdag dubbel en dwars van Eric gehad! En in plaats van een knuffel een mega zware training en challenge.

sporten in de avond

We zijn als opwarmer lekker een rondje gaan hardlopen, hardlopen? Ja, ik ben gaan hardlopen, wauw… wat was dat fijn. Lopen, praten, nadenken en tegelijk je hoofd ook weer leeg kunnen maken. Fijn, ondanks het feit dat Eric me dingen vertelde die ik liever niet wilde horen maar waar hij zo enorm gelijk in heeft. Erg confronterend gesprek. De zwakke Wendy is plaats aan het maken voor een sterke vrouw. En daar zal iedereen, ook ik, aan moeten wennen, maar ook zeker mee moeten dealen! En dat gaat nu eenmaal niet zonder slag of stoot. Ik moet geen dingen meer doen die ik niet wil of waar ik me niet goed bij voel. En dat kan weleens lastig zijn als je daarbij met andere mensen te maken hebt. Maar ik moet eerlijk zijn naar mezelf.

Terug van het hardlopen een aantal pittige oefeningen, squats, planken, sit-ups, fiets buikspieroefening. En als klapper de challenge. Honderd herhalingen met een bal van zes kilo. Door de knieën de bal van de grond pakken, rechte rug, de bal helemaal omhoog tillen en dan weer laten vallen. Killing, maar… Bij iedere bal die ik omhoog heb gekregen heb ik geknokt voor de nieuwe Wendy. Er zijn twee mogelijkheden in het leven, stoppen of doorgaan. Ik kies voor doorgaan! En dat blijf ik ook zeker doen.

Voortaan ook al mijn trainingen met mijn, door De Afvalrace gesponsorde, Polar M400 sporthorloge. Wauw wat ben ik er nu al blij mee!

Polar horloge afvallen

Vorige week meteen ingesteld en er in het weekend al mee getraind. Mijn wandelingen en mijn lesjes BodyPump staan er al in. Heb zelfs ontdekt dat de Less Mills lessen die op de sportschool gegeven worden er aan toe te voegen zijn via sportprofielen. Zo ook Indoor cycling, de Crosstrainer, Yoga en zwemmen.

Nu kan ik precies bijhouden wat ik op een dag aan bewegen en sporten heb gedaan en hoeveel calorieën ik verbrand op een dag. Ook registreert de Polar mijn nachtrust, hoeveel ik slaap en wat mijn slaapritme is.

Het werkt behoorlijk motiverend om je activiteit elke dag boven de 100% te krijgen. En… ik kan mijn Personal trainer Eric nu wel zeggen dat ik intensief heb getraind als hij er niet bij is, maar hij kan het nu net als mij ook daadwerkelijk zien!!!

De Afvalrace, bedankt voor dit super cadeau…

Inspanning en ontspanning
Donderdag ochtend ben ik met een flinke inspanning gestart. Trainen met afvallers Luelle uit Roosendaal en Mark uit Etten-Leur met Mark zijn Personal trainster Gwen. Wat een fijne kennismaking en heerlijk om onze Yoga passie met elkaar te kunnen delen tussen en zweten en hijgen door, want een pittige training was het wel.

afvalracers

Begonnen met warm lopen, op de sprintbaan en in een ladder. En toen kwamen de killerminutes waar Mark ons al eens over verteld had. Dips, burpees, squats, side lunges traplopen en planken. En dat in een rap tempo achter elkaar. Drie rondes van zes minuten. Vervolgens een paar buikspieroefeningen en tot slot een gevangenis oefening. Gwen vertelde dat ze té vaak naar Prison Break kijkt, dus, wij de gevangenis in en knokken voor tien jaar, en tien jaar voorwaardelijk. Eerste ronde, vier oefeningen één herhaling, een plank met je handen uitstappen, squat, boksen, jumping jacks. Tweede ronde twee en door tot tien, En zo terug van tien weer naar één. Trots, ik had nog maar negen jaar onvoorwaardelijk!

Het was fijn Gwen, bedankt voor de training!

Training met Gwen

En daarna, ontspanning, een dagje sauna met mijn lieve mama. We hebben heerlijk gebubbeld, een aantal sauna gangen gehad, en in de Himalaya sauna, een cabine van maar 55° kwam de vermoeidheid er even helemaal uit… Heerlijk ontspannen en lekker in slaap gevallen. Mama was SUPER lief voor me, lekker gezond meegegeten, ik heb een heerlijke salade op en lieve woorden. Mama is namelijk enorm trots op me. Ze vind het erg moedig en dapper van me dat ik deze stap gezet heb en zo hard aan het werk ben. Ze vertelde me vandaag hoe erg ze me dit gunt. Mama kent me natuurlijk het beste van iedereen en weet dat ik er altijd al erg mee heb gezeten dat ik zwaar ben, maar ik heb dit altijd weggestopt, weggelachen en met grapjes weggepraat. Mama zag al lang dat ik er graag iets mee wilde doen, niet iedereen prikt daar doorheen. Fijn om zo’n heerlijk ontspannen dagje met mama te hebben en dan ook nog eens te horen hoe trots ze wel niet op me is.

Mijn lieve zus en schoonzus wilden ook nog wat kwijt…
Ook mijn lieve zus en schoon zus kennen me door en door en staan enorm achter me en zijn een goede steun.
Efteling paddestoel
Mijn zus Bianca over mij:
Wendy, mijn kleine zusje.

Altijd in de weer, overal afspreken, uit eten, en leuke dingen doen.

Maar altijd onder haar masker. Wendy is altijd maar bezig om door iedereen leuk en lief gevonden te worden.
Want ja, iedereen moet haar toch leuk en of lief vinden?
Maar is het niet het belangrijkste dat ze zichzelf ook leuk en lief vind?

En daar zit het hem nu net, dat vDind ze dus niet.

Eindelijk door zich op te geven aan de afvalrace heeft ze dit toegegeven aan zichzelf en hiermee voor zichzelf gekozen.

Wendy is Wendy en vind ik niet leuk, maar Wendy 2.0 vind ik geweldig.

En dat maakt dan ook dat je dit gaat redden!!! Wendy 2.0 wordt een Wendy die zichzelf leuk vind, en daardoor zullen anderen jou ook leuk of leuker gaan vinden.

Mensen die je nu niet steunen of snappen die kennen gewoon de echte Wendy niet, en kijken niet verder dan je masker dat je al jaren op had. Die zijn jou niet waard.

Wendy, ik wens je heel veel succes en ik weet dat je het kunt. Ik ken je al zonder je masker, en ik vind dat iedereen haar mag leren kennen.

XXX je super trotse zus
schoonfamilie Wendy
Mijn schoonzus Iris over mij:
Wendy, mijn schoon zusje. Ik ken je nu ongeveer 8 a 9 jaar. Ik weet het nog goed…de eerste ontmoeting was op de verjaardag van Arjan. Jullie hadden al een keer gekust volgens mij, maar bleven een beetje om elkaar heen draaien. Maar toen kwam ik de keuken binnen en zei dat jullie het maar gewoon moesten proberen en vanaf dat moment zijn jullie een stel. En een mooi stel!

Wendy heeft een uitgesproken mening en durft in je gezicht te zeggen hoe ze er over denkt. “Kom de gij van boven de rivieren” Ik hou daar van. ( kom er zelf ook vandaan) Wendy is zeer attent! Ze zal nooit je verjaardag of geregistreerd partnerschap vergeten. (Jeroen en ik vergeten het altijd) Ze komt altijd met een bloemetje of met een ontbijtje aan de deur ;-). Een van mijn kinderen zei laatst: ” Wendy is lief he, want met kerst krijgen we altijd een cadeautje van haar” Ja dat is Wendy. (Daar kan ik nog wat van leren)

Nu jij aan deze challenge bent begonnen, kan je straks je droom/dromen waar maken. Het is een bikkelharde strijd, maar als iemand het kan ben jij het! Vechtersmentaliteit! Zondag hebben we elkaar gezien en wat zag je er al goed uit. Nee ik heb het niet over je zonnebank bruine gezicht, maar over je uitstraling en je lijf!! Je bent goed opweg! Hou vol!

X je (s) zus

Als alle tranen die ik van de week heb laten lopen nou eens kilo´s waren dan was ik behoorlijk wat kwijt geweest, maar door deze week realiseer ik me nu nog meer wat een geluksvogel ik eigenlijk ben. Ik heb een TOP trainer die me motiveert, een schop onder mijn kont verkoopt als het nodig is, me confronteert in lastige situaties maar me vooral steunt. Wat ben ik daar dankbaar voor. Ik weet dat ik hem niet mag bedanken omdat ik het zelf allemaal door sta, maar toch, zonder Eric was ik nu niet al zo ver gekomen!

Maar vooral, ik heb een geweldige vriend waar ik zielsveel van hou en die er altijd voor me is ook al is hij niet in de buurt. En ik heb geweldige familie die me goed steunen.

Laat ik zeggen, het leven kent ups en downs, ik noem ze voortaan squats en doe wat ik moet doen!

Tot slot twee simpele receptjes. Muesli en Granola, suikervrij, want om dat in winkels te vinden bleek nog niet zo makkelijk. Dan zelf maken!

gezonde muesli

Granola (met dank aan Daniëlla)

Neem een oven plaat met bak papier, daarop leg je van alles wat je lekker vind, bijvoorbeeld: Haver, Quinoa. Nootjes, pitjes en zaadjes.

Dan sprenkel je er wat (kokos) olie eroverheen, beetje klein beetje maar, oven aan, paar keer de lepel er doorheen, tot t bruin gebakken is!

Mijn favoriete ingrediënten zijn:
Grove havervlokken
Quinoa
Pompoenpitten
Pistache

Muesli

Benodigdheden voor een flinke pot:
10 el boekweitvlokken
8 el havervlokken
4 el lijnzaad
3 el chiazaad
2 el haverzemelen
2 el sesamzaad
2 el pompoenpitten
2 el kokosrasp
2 el gedroogde cranberries
2 el rozijnen
2 el walnoten, gehakt

Je hebt nodig een grote schaal en een grote pot.

Doe alle ingrediënten in een grote schaal (dit is makkelijker om te mengen), schep alles goed door elkaar en doe alles in de pot. That’s it, zo makkelijk is het om zelf muesli te maken… De ingrediënten bij elkaar sprokkelen is misschien nog wel het lastigste!

Wendy wordt begeleid door Eric de Jong van EDJ Sports en dit wordt mede mogelijk gemaakt door een aantal sportieve partners. Neem contact met ons op als je hierin wat zou willen betekenen. De Afvalrace West-Brabant is te volgen via Facebook en de sites van Breda & Roosendaal Nieuws.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen