De kenner beschouwt Breda: Kubus

Foto: Edwin van den Heijkant

Hier komt ie dan. De kubus van Breda. De wat? Die staat er toch al? Nee, niet het nieuwe station. De nieuwe rechtbank van Breda. Dertigduizend vierkante meter aan oppervlakte. Een grote ontvangsthal en 66 meter hoog met op dertig meter hoogte nog terrassen voor de medewerkers. Dat is kort door de bocht het nieuwe gerechtsgebouw dat momenteel uit de grond wordt gestampt naast het station.

Het is nu nog een enorme bouwput tussen de Belcrum en het spoor. Dat is al jaren zo. De bewoners zijn het wel een beetje zat. Het einde is in zicht. Nu het station officieel wordt geopend in september en de eerste bewoners zich melden in de nieuwe appartementen aan de Stationslaan, gaat de laatste fase van start.

De bewoners vergapen zich aan de bouwactiviteiten en de enorme kranen die staan opgesteld. Langzaam nadert het grootste bouwproject van de laatste jaren, ViaBreda, zijn einde. Medio 2018 moet het allemaal klaar zijn. De aanleiding voor dit prestigieuze project is iedereen al bijna vergeten. Een supersnelle treinverbinding naar Antwerpen/Parijs vanuit Breda. Helaas is die er nog niet en wanneer de Bredanaar binnen een half uur in hartje Antwerpen staat weet niemand.

De metamorfose dat dit deel van de stad heeft ondergaan is indrukwekkend. Als bewoner van de Kwartelstraat in de Belcrum heb ik het zien voltrekken. De nieuwbouw op het voormalig slachtterrein, de opknapbeurt van de Speelhuislaan, het nieuwe stationsgebied, Belcrum Beach en STEK. Tsja, de Belcrum, je zal er maar wonen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen