Scheiden maakt mannen angstig

Foto: CC0 Public Domain/Ben_Kerckx

Mannen die gaan scheiden hebben vaak dezelfde twee angsten. De eerste angst gaat over de kinderen; ‘straks zie ik mijn kinderen nooit meer!?’. Snel gevolgd door: dat wordt op een houtje bijten. Beide angsten hoeven geen werkelijkheid te worden. Gelukkig maar!

De bedrijfsmaatschappelijk werkster van een groot bedrijf stuurde een scheidende man in paniek naar mij toe. Het eerste wat hij zei: ‘Een aantal van mijn gescheiden collega’s zijn mannen. Ze draaien vaak overuren om maar rond te kunnen komen. Bovendien zien ze hun kinderen (daardoor) weinig. Moet ik dat straks ook?’

Om zo’n vraag te beantwoorden, moet ik meer weten van de situatie. Ik stelde daarom voor om eens te praten met zijn vrouw erbij. Tijdens deze gesprekken legden we zijn angst bij haar neer.

Zelf had ze ook al over de kinderen nagedacht. Ze vond hem een heel goede vader, daarom wilde zij juist liever praten over co-ouderschap en bij elkaar in de buurt wonen. Iets waar zíj nogal mee had geworsteld. De kon het aantal uren op haar werk uitbreiden, maar dan moest hij wel elke week een dag voor de kinderen zorgen. Die dat trouwens ook graag wilden volgens haar.

Ze spraken af dat hij alleen alimentatie voor de kinderen zou betalen (ze maakten meer financiële afspraken, die voor beiden goed te doen bleken).

Eigenlijk waren ze beiden opgelucht aan het eind van de scheiding. Er was niet gekeken naar wat ‘moest’ volgens de wet, maar wat mogelijk was en het beste in deze situatie. En daarin bleef genoeg over, voor iedereen.

Nancy van Stokkum, scheidingsbemiddelaar 2Divorce West-Brabant

  • Neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprek bij u thuis of bij mij op kantoor. Mail naar [email protected] of bel 06-50129118.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen