Belg in Breda: Een Week-endje Breda

Foto: Ronald Westerbeek

Het fantastische promotiefilmpje van de stad Breda gaat op FB viraal. We krijgen een blik op Breda in al haar glorie en verscheidenheid. Het bruisende stadsleven, onze vernieuwende onderwijsinstellingen, de historische binnenstad en de idyllische groene natuur van het Markdal en Mastbos. Onze drijfveer is tenslotte om de beste stad van Nederland te worden.

Ik woon als Belg bijna tien jaar in Breda en ik begin elke dag meer en meer van deze stad te houden. Een stad die bruist van ambitie en de lat voor zichzelf telkens hoger legt. Ik ben een trotse Vlaming, laat dit duidelijk zijn. Maar Breda is voor mij toch een tweede ‘thuis’. Een pluim aan de gemeente en citymarketeers die onze stad zo op de kaart weten te zetten. Het Merk Breda valt niet meer weg te slaan uit de media en toeristenbrochures.

Maar de medaille heeft helaas ook een keerzijde. De wachtlijst met Belgische vrienden die mij als stadsgids willen boeken voor een Week-endje Breda is niet meer bij te houden. Adieu Rome en Parijs. Breda is dé nieuwe hotspot voor de avontuurlijke citytripper. Mijn vrienden willen Breda met zijn fijne terrasjes, dance festivals, restaurants en speciaalbierencafés met eigen ogen ontdekken.

De een zijn brood is de ander zijn dood. Mijn portemonnee kan deze full option bourgondische week-endjes Breda met mijn Belgische city hoppers niet meer aan. Een snelle blik op het zorgvuldig en evenwichtig samengesteld programma laat er niet de minste twijfel over bestaan dat een persoonlijk faillissement dichtbij is.

Vrijdagavond ontvangst in mijn mini-loft met Champagne van het huis en warme hapjes. Tegen 20h.00 grand diner met wijnarrangement bij Den Egelantier. Nadien speciaalbieren kroegentocht in de stad. Zaterdagmiddag lunchen bij de Kogelvanger, namiddag aperitieven bij café Moeke met een schotel bittergarnituur. ’s Avonds grand diner bij Dickens & Jones. Daarna kroegentocht deel 2 tot in de vroege uurtjes. Zondag lunch bij Samsam met aansluitend een middagje casino. Afsluiten doen we budgetvriendelijk! met een pizza bij Da Attilio.

Mijn vraag voor extra budget om als Belgische promoboy voor de stad te blijven werken ligt nog steeds ter goedkeuring op het kabinet van burgemeester Paul Depla. Tegen beter weten in ben ik een crowdfunding actie gestart onder de noemer ´Gezellug met die Bellug’ maar met de huidige stortingen kan ik hooguit eenzaam 2 La Trappe Trippel in de Boterhal gaan drinken.

Ach, wat zit ik hier te klagen. Breda is zoals een vriendin aan wie je graag je credit card uitleent omdat je zoveel van haar houdt.

Sinds december 2015 is Gert freelance columnist voor Breda Nieiws. Regelmatig geeft hij ons een kijkje over zijn leven als Belg in Breda

Belg in Breda
Columnist Gert Haesevoets
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen