Linda’s Blogumn: Zwarte Piet, Sinterklaas en Holleeder

Foto: Linda Jansen

Het wordt me steeds vaker duidelijk dat ik geen standaard denkwijze heb ten aanzien van de rest van mijn omgeving. Maar tijdens lezingen en interviews, voel ik dan weer wel dat de kern van MIJN waarheid aankomt, wordt begrepen en zelfs onderstreept!

Of… zijn mensen zo gemakkelijk aan te sturen, te beïnvloeden? Ligt daar het alsmaar voortvarende gevaar voor onze toekomst? Neem nou…(en ik weet dat ik hier eigenlijk geen politieke kwesties moet aanhalen), maar ik haal dit punt aan, omdat ik vind dat het geen politieke kwestie is, of beter gezegd zou moeten zijn.

Via de afzuigkap misschien…

…Neem nou (ja, daar is hij weer) het hele Zwarte Pieten verhaal. Landelijk en op T.V. werken we toe naar een gemêleerder Pieten peloton. Als ik zo om me heen hoor en zelf thuis ook merk, zit daar geen kind mee! Zolang Sinterklaas maar Sinterklaas blijft en dus gewoon de schoentjes vult en langskomt op 5 december, is er geen vuiltje aan de lucht. Ik weet niet hoe het bij een ander thuis gaat, maar mijn kinderen lopen altijd met hun schoenen te leuren; ‘waar zullen we hem eens zetten want wij hebben geen schoorsteen waar een Piet doorheen past.’ Mijn zoon keek zaterdagavond wat vertwijfeld naar de afzuigkap, maar schudde in gedachten verzonken zijn hoofd en mompelde ‘dat zal wel niet.’ Hij draaide zich om en zette uiteindelijk zijn schoen toch maar vlakbij de voordeur. Hoe waarschijnlijk is het dan nog dat Zwarte Piet zwart is van het roet uit de schoorsteen? Hoeveel kinderen tot acht jaar weten in deze tijd nog wat de functie van een schoorsteen is?

Zwarte Piet en de Sint een beetje pimpen…

Maar wat ik eigenlijk wilde zeggen is: In Breda zijn ze ALLEMAAL zwart, alle Pieten bij de intocht van afgelopen zaterdag! Gooien wij hier niet een beetje roet (wel toepasselijk) in het eten van de landelijke tendens? Zijn we hier in het in de Parel van het Zuiden dan zó dwars? Want het is een feit: en of dat pijn doet of niet: Zwarte Piet is natuurlijk de knecht van Witte Sinterklaas en dat stamt uit een tijd dat we inderdaad zo met zwarte mensen omgingen. PUNT. Zoals Zwarte Piet uit de tijd is. Is de Sint dat zeker ook, hij mag wel eens zijn baard laten trimmen, en een broek aan! De Kerstman zie ik de laatste jaren met een getrimd baardje namelijk. Ik vraag me af waarom ik tóch zoveel geluiden en vooral verwijten hoor dat Trump een racist is. Terwijl diezelfde mensen die hem zo verafschuwen en een monster vinden, vervolgens tijdlijnen vol berichtjes plaatsen en delen over dat Zwarte Piet zwart moet blijven..uhh???? Maar goed zelfs Rutten vindt dat Zwarte Piet zwart moet blijven, en als iemand met alle winden meewaait dan is hij het wel. Dus als HIJ een standpunt inneemt…nou…nou…

Wat hebben Zwarte Piet, Trump en Holleeder gemeen…

Eigenlijk zijn we allemaal een beetje hypocriet inclusief Rutten. Maar wat me wel opvalt is dat er via Social Media steeds hardere uitlatingen worden verspreid. We zijn met zijn allen ontzettend intolerant geworden. We laten ons inderdaad aansturen door van alles en iedereen. We pikken er maar net uit wat ons op dat moment het beste uitkomt en scharen ons achter de grootste groep. Maar hoewel Rutten eerder walgde van Trump, belde hij hem afgelopen week op, om hem te feliciteren en te vertellen dat hij er zin in heeft om met hem samen te werken. Zo gruwelijk dat we Holleeder eerder vonden, zo werd hij ineens een knuffelcrimineel. Waar we nu dan weer snel massaal van terugkomen na het lezen van Astrid Holleeder haar boek “Judas”.

Back to basic…

Laten we nou gewoon teruggaan naar je eigen basis en uitgaan van onszelf. Wat vind jij, als je heel eerlijk bent? Vaar nou eens JOUW koers en niet die van een ander. Leef jouw waarheid, stuur jezelf aan… En dan nog iets; als we nou allemaal onze eigen koers varen en daarop vertrouwen en van genieten dan hoeven we die een ander ook niet op te dringen. Daar worden we echt allemaal gelukkiger van, oké behalve de CEO’s van Facebook en Twitter…

Dan zou het misschien best een mooie en vredige Kerst kunnen worden in Breda en de rest van de wereld….

Maar eerst: Het Sinterklaasfeest: Met zwarte, blanke, paarse, gele, rode Pieten, met stijl haar of gekruld haar, Stroopwafel Piet, Kauwgomballen Piet enzovoort. Mensen…zo erg is dat niet…

Tenslotte…de Kerstman kan ook vliegen met zijn slee en heeft ook Elfjes en pratende rendieren hé……

Linda Jansen is auteur van de romans Onder Water en Boven Water en woont met haar man en twee kinderen in Breda [website]. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen