Laten we het leuk houden met de feestdagen [column]

Foto: Pexels (CC0-Public Domain)

Het meest wrede moment om je wens tot scheiden kenbaar te maken, blijkt tijdens Kerst te zijn. Wie nog net zeker is van zijn/haar zaak, moet het volhouden en het samen leuk maken tijdens de feestdagen.

Maar hoe doe je dat?

Terug naar de essentie

Kerst gaat niet over grote cadeaus, of over moeilijk en duur eten. Denk er eens over, met wie wil je deze kerst nu echt graag samen zijn? Je kinderen zijn het liefst gewoon bij jullie, hun ouders. En als dat relaxed kan, hebben ze het al redelijk snel naar hun zin. Geef ze je aandacht, maak er wat van. Geen zin in kerst met (schoon-)familie? Nodig goede, gemeenschappelijk vrienden uit om de feestdagen samen met jullie te vieren.

Met elkaar praten

Een gebrekkige communicatie is de nummer één als het aankomt op scheiden. Veel stellen verleren het om met elkaar te praten (of hebben het echt nooit gekund). Je kunt tijdens de feestdagen een aantal onderwerpen vermijden, maar soms moet je toch even wat tegen elkaar zeggen. Hier enkele tips.

Vrouwen die er met de feestdagen wat van willen maken – voor zichzelf en hun gezin – nemen zich voor om niet onzeker te praten; formuleer kort wat je wilt. Punt. Dus geen onzinnige toevoegingen en non-woorden. Geen ellenlange verhalen (wel met vriendinnen, niet met je man). En zeker niet de laatste zin in de vragende vorm, toch?! Je snapt het. Verder vermijd je verontschuldigingen, wat je ongewenst in een ondergeschikte positie manoeuvreert. Hou je emoties in bedwang (of brul even op het toilet, werk meteen je make-up bij) en ga wat leuks doen.

Als je wilt dat hij wat doet: vraag het direct – geef geen hints. Werkte niet vóór Kerst, dus ook nu niet. Ook mannen kunnen hun steentje bijdragen aan een goede communicatie thuis, waardoor de feestdagen gezellig blijven. Overleg met je partner, vóórdat je iets beslist. Vertel eens wat persoonlijks (graag iets wat leuk gevonden kan worden).

Snauw – of erger, schreeuw – niet tegen je vrouw en kinderen, maar betuttel ze ook niet. En als ze je voor één keer heel direct vraagt de vaatwasser uit te ruimen, meteen in actie komen.

Hele fijne feestdagen gewenst!

Nancy van Stokkum, scheidingsbemiddelaar 2Divorce West-Brabant

  • Besluit u toch om op een begripvolle wijze uit elkaar te gaan? Neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprek bij u thuis of bij mij op kantoor. Mail naar [email protected] of bel 06-50129118.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen