Eind aan overlast drugs en prostitutie Slingerweg Breda

Foto: Breda.nl

Politie, SMO en de gemeente Breda maken een einde aan de overlast rondom de doorstroomvoorziening aan de Slingerweg.

Vanaf 1 juli wordt opgetreden tegen drugshandel, drugsoverlast, prostitutie en bijbehorende criminaliteit, zo meldt de gemeente Breda. Burgemeester Paul Depla: “We willen terug naar een ‘normale’ situatie in dit gebied zonder de overlast die er nu is. We willen niet dat mensen in een kwetsbare positie geconfronteerd worden met drugshandel en straatprostitutie.”

Rondom de doorstroomvoorziening – voorheen bekend als ’t IJ –  zien we een concentratie van harddrugshandel en van straatprostitutie. Om deze situatie beheersbaar te houden is een forse inzet van de politie nodig. Desondanks vinden er regelmatig incidenten plaats; in twee gevallen werden daarbij wapens aangetroffen. Vanuit het oogpunt van openbare orde is dit een ongewenste situatie. Daarnaast vormt de overlastsituatie aan de Slingerweg een belemmering voor de hulpverlening aan de met name niet-verslaafde cliënten van de doorstroomvoorziening.

De komende periode worden in de omgeving van de voorziening handhavingsacties gehouden, is er cameratoezicht en geldt er tijdelijke een parkeerverbod op de parkeerplaatsen bij de voorziening.

Als het nodig is zal de officier van justitie besluiten om preventief fouilleren toe te staan. Het gebied waarin dit mag, moet daarvoor eerst worden aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Ter voorbereiding op de handhavingsacties heeft de burgemeester dit inmiddels gedaan. Het gaat om het gebied: Slingerweg (tussen Etnastraat en Smederijstraat), Markkade (tussen Etnastraat en Spoorviaduct), Gieterijstraat, Tramsingel en Smederijstraat.

Naast handhaving is er ook hulpverlening. Drugsverslaafden die nu al bekend zijn, worden benaderd via bemoeizorg. Hetzelfde geldt voor gebruikers die bij de acties worden opgepakt. Prostituees die willen uitstappen worden doorgeleid naar het uitstapprogramma RUPS.

Tot slot wordt goed in de gaten gehouden of het beëindigen van de overlastsituatie aan de Slingerweg leidt tot verplaatsing ervan naar andere locaties. Voorkomen moet worden dat de drugshandel terugkeert naar de omgeving Station/Valkenberg, waar het de laatste jaren relatief rustig was. Of naar De Vliet waar dakloze verslaafden gehuisvest zijn. Monitoring van de situatie op deze plaatsen maakt het mogelijk meteen in te grijpen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen