Nieuwe subsidieregeling impulsgelden voor culturele sector

Foto: Publiek domein

De provincie Noord-Brabant zal ook in deze bestuursperiode doorgaan met de impulsgeldenregeling,die bedoeld is om innovatie en ondernemerschap in de culturele sector een boost te geven. Om dit te stimuleren is dit jaar 1.650.000 Euro beschikbaar gesteld.

Daarnaast is ook geld beschikbaar voor het gebruik van kennisvouchers en voor ondersteuning bij crowdfunding. Deze drie nieuwe paragrafen van de bestaande subsidieregeling voor hedendaagse cultuur gaan op 3 april in, vanaf dat moment kunnen aanvragen worden ingediend.
Provinciale Staten
Tussen 2013 en 2016 heeft de provincie de culturele sector met incidentele middelen ruimte geboden om te zoeken naar nieuwe perspectieven om de bezuinigingen van de rijksoverheid op cultuur het hoofd te kunnen bieden. Dit werd de zogenoemde impulsgeldenregeling, een initiatief van Provinciale Staten. Omdat de ervaringen hiermee overwegend positief zijn, is in het Uitvoeringsprogramma Cultuur voor de huidige periode besloten het programma voort te zetten.
‘We passen de regeling wel aan. Enerzijds omdat de regeling moet passen in het nieuw uitvoeringsprogramma cultuur. Maar ook omdat  de nodige kritiekpunten uit de sector kwamen, en daar hebben we ook serieus naar gekeken”, stelt Henri Swinkels, gedeputeerde van Cultuur.
Amateurkunst
“De belangrijkste wijziging is dat nu ook kunstprojecten uit de hoek van amateurkunst, cultuureducatie en erfgoed een beroep kunnen doen op de regeling. Daarnaast is het instrument ‘kennisvoucher’ uit het programma gehaald, en in een aparte paragraaf ondergebracht. Hiervoor is  200.000 euro beschikbaar”, vertelt Swinkels.
En tenslotte is de procedure vereenvoudigd, waardoor de beoordeling van aanvragen eenvoudiger en de behandeltermijn korter wordt. Doelstellingen en criteria zijn opnieuw en scherper geformuleerd en advisering voor het indienen van de aanvraag is niet meer verplicht.
Bkkc
De impulsgeldenregeling is de afgelopen jaren uitgevoerd door bkkc, en zij gaan ook de nieuwe regeling uitvoeren. Vanwege de uitbreiding naar amateurkunst en erfgoed doen zij dat in nauwe samenwerking met Kunstbalie en Erfgoed Brabant.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen