Première Hanna van Mourik Broekman

Foto: Podium Bloos

Regisseur Hanna van Mourik Broekman, van Bredase komaf, heeft een jaar lang onderzoek gedaan naar de vraag hoe macht de verhoudingen in onze samenleving kleurt. Dit langlopende onderzoek vindt half april 2017 zijn conclusie in de theatervoorstelling VOOR WIE IS NIETS ONMOGELIJK. Van Mourik Broekman en haar gezelschap TG Nomen maken een bijzondere vorm van theater waarbij het publiek uitgenodigd wordt om samen met de makers op zoek te gaan naar een gemeenschappelijk verhaal.

Theatergezelschap Nomen benadert een maakproces als een doorlopend onderzoek; een visie, gedachte of vooraanname wordt getoetst aan die van anderen. In zogenoemde Stormkamers nodigen de makers mensen uit voor theatrale gedachtewisselingen of theatrale interventies. De uitkomst van deze Stormkamers is inspiratie voor de nieuwe voorstelling.

De eerste reeks Stormkamers was in Amsterdam, in samenwerking met architect Breg Horemans, theatermaker Emke Idema en publiek van festival Over het IJ 2016. Er werd gewerkt aan een interactieve ruimte, waar een gezamenlijk besluit gemaakt kon worden. De tweede reeks Stormkamers, in samenwerking met Keunstwurk en de Academie voor popcultuur in Leeuwarden, presenteerde zich als een theatrale wijktour waarbij bewoners als toeristen door de eigen wijk werden gegidst. In de derde reeks is het gezelschap met wijkbewoners van de Banne in Amsterdam Noord in gesprek gegaan. De vierde en laatste reeks was in samenwerking met het Parktheater Eindhoven. Het gezelschap verdiepte zich samen met de deelnemers in vier machtsverhoudingen: leraren & scholieren, verzorgers & patiënten, burgers & politici en mannen & vrouwen in liefdesrelaties.

Het uitgebreide onderzoek van het afgelopen jaar resulteert nu in de theatervoorstelling VOOR WIE IS NIETS ONMOGELIJK. In dit komische familiedrama, geschreven door Simon Weeda, zijn vader, moeder, zoon en dochter aan elkaar overgeleverd door afhankelijkheid, verlangen en wanhoop. Zoals in elke theatervoorstelling ziet het publiek een decor, acteurs, een gespeelde werkelijkheid en een verhaal. Ongewoon is het feit dat het gezelschap het publiek uitnodigt om gezamenlijk invloed uit te oefenen op de interpretatie van dat verhaal. Hoe kijkt het publiek naar de gebeurtenissen op het toneel? Waarin zijn zij het met elkaar oneens en waarin vinden zij overeenstemming?

Voorafgaand aan de voorstellingen op 14 en 15 april organiseert het gezelschap i.s.m. Pakhuis B een Stormkader. In het decor van de voorstelling nodigen ze het publiek uit om samen te eten en van gedachten te wisselen. Hoe kunnen wij ons anders organiseren in Nederland, binnen bedrijven of in het gezin? Gasten die tussen de verschillende gangen zullen spreken zijn o.a. Philip Lomans en Rudy van Belkom. Lomans vertelt over zijn zelfsturende organisatie zonder managers. Bredanaar Rudy van Belkom bespreekt een alternatief voor het organiseren van de democratie in Nederland.

Voor wie is niets onmogelijk speelt op 13 april (première), 14 april en 15 april in Podium Bloos in Breda.
Meer informatie: tgnomen & podiumbloos

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen