Liefde voor De Beek en schoonheid van het Brabantse land verbinden Jan Strube en Jan Tankink

Foto: Nispenhoeve

Op 1, 2, 7, 8 en 9 april is er een kunstexpositie op Rijksmonument De Nispenhoeve. Dit keer worden werken getoond van twee kunstenaars met een groot hart voor Brabant, Jan Strube en Jan Tankink. De expositie is gratis toegankelijk voor alle liefhebbers van 13.00 tot 18.00 uur (behalve op vrijdag).

Jan Strube, geboren in 1892 in Amsterdam ontwikkelt zijn liefde voor kunst op de Quellinusschool, voorloper van de Rietveld Academie. In 1910 bezoekt Jan Brabant. Als tiener ontmoet hij Dina Bogers uit de Leur en wordt verliefd. Ze trouwen in 1915 en bouwen een houten huisje aan de rand van het Liesbos. Jan probeert als kunstenaar het hoofd boven water te houden met schilderijen, litho’s, tekeningen en houtsneden. Ook Dina zet zich in om het werk van Jan te verkopen. Gemakkelijk is dat niet. Er is onder de boerenbevolking weinig animo voor kunst aan de muur en er is geen geld. De mensen zijn arm en moeten hard werken. In 1934 richt Jan de Bredasche Kunstkring op. In die jaren breekt hij door. Vele litho’s, olieverven en tekeningen van het Brabantse boerenleven, de Grote Kerk, het Begijnhof en het Haventje van Leur worden zijn geliefde onderwerpen. Jan sterft in 1985 op 93-jarige leeftijd. Hij laat een enorm oeuvre na, een bron van inspiratie.

Jan Tankink, geboren in 1949 in Haaksbergen, tekent en schildert al meer dan een halve eeuw waarbij hij zich vooral laat inspireren door de natuur. Minutieuze onderwerpen worden verbeeld in pen, aquarel, kleurpotlood, acrylverf of krijt. Jan kiest een materiaal als dat bij het idee van dat moment past. Jan vindt zijn grote liefde Gonny op De Beek. Vanaf de eerste dag loopt hij met een potlood door de polders en de bossen om de schoonheid vast te leggen in schetsboekjes waarbij hij vaak kleine aantekeningen maakt. Vooral in zijn beginperiode is Tankink geïnspireerd door Strube. Aan de bezoekjes die hij bracht aan Strube heeft hij nog altijd goede herinneringen.Beiden tekenen en kleuren boereninterieurs. Beiden zijn verrukt van de schoonheid van Brabant. Beiden laten vaak hun fantasie spreken in hun werk.

Programma

  • zaterdag 1 april is er om 15.00 uur een openingsceremonie met een optreden door gitaargroep Jan Naalden en een openingswoord van Frank Timmers;
  • zondag 2 april zal Jan Tankink live schilderen;
  • vrijdagavond 7 april kunt u vanaf 19.30 uur behalve van de kunst genieten, ook genieten van bijzondere wijnen in een proeverij. Daarvoor wordt een vergoeding gevraagd van € 10,- p.p. U kunt zich aanmelden op [email protected]
  • zaterdag 8 april is er in de namiddag om 15.30 uur een lezing door Strube-kenner Anton Joosen. Zijn nieuwe debuutroman “Uriël Acosta” is die middag verkrijgbaar. Jan Tankink zal ook deze middag live schilderen;
  • zondag 9 april is er een gratis optreden door de Beekse Barn Band, een nieuw muziek- gezelschap onder leiding van de Nederlandse Toots Tielemans, Tim Welvaars en Naomi Adriaansz. Het optreden start omstreeks 15.00 uur.

Lokatie

De expositie is georganiseerd door Culinart met hulp van de stichting vrienden van Jan Strube (www.janstrube.org) en Atelier Tankink (www.ateliertankink.nl).

U vindt Rijksmonument De Nispenhoeve aan de Beeksestraat 76 te Prinsenbeek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen