Carnaval méér dan bier en verkleden

Foto: CC0 Public Domain/Pixabay

Je kunt het je misschien niet voorstellen, maar Carnaval is meer dan vijf dagen lang bier drinken en meezingen met De Deurzakkers in je felgekleurde pakje. Wat dan precies? Lees hier wat de werkelijke betekenis is van Carnaval.

Carnaval is van oorsprong een Rooms-Katholiek feest dat na schatting is ontstaan ergens in het jaar 1000. De datum vindt zijn huidige oorsprong in de kerkelijke kalender, die gerekend wordt vanuit Eerste Paasdag. Dit valt meestal in de maand februari of maart. In één van deze maanden gingen mensen van zondag tot dinsdag zich te buiten aan lekker eten, omdat ze daarna 40 dagen gingen vasten tot Pasen. Ze deden dit ter herdenking van Jezus die 40 dagen vastte in de woestijn. Ze noemde de drie dagen feest Carnaval. Dit van het Latijnse woord ‘Carne vale’, wat ‘vlees vaarwel’ betekent. Deze naam is bedacht, omdat mensen tijdens het vasten geen vlees mochten eten.

Tegenwoordig zien mensen Carnaval meer als een gezellig dat in het teken staat van bier, optochten, gezelligheid en verkleden.

Meer over carnaval in Kielegat

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen