Lening voor restauratie Brouwhuis

Foto: Breda.nl

Voor het laatste deel de restauratie van het brouwhuis is ruim 4 miljoen euro nodig. De gemeente verstrekt een lening van bijna 1.4 miljoen hiervoor.  De oorspronkelijke brouwerij is in 1538 opgericht en hier werd onder andere Oranjeboom en Skol gebrouwen.

De realisatie van de eerdere fasen van het brouwhuis, ketelhuis en brouwtoren, is gefinancierd vanuit het Nationaal Restauratiefonds (NRF). Nu is de laatste fase van het brouwhuis aan de beurt: de restauratie en herbestemming van het oudste deel van de brouwerij, de machinehal en achtergelegen ruimten. Daarvoor is in totaal een bedrag van € 4.110.000,- nodig.

De Gemeente Breda verstrekt een lening van € 1.370.000,– voor de restauratie van de laatste fase van brouwhuis in het gebied De Drie Hoefijzers. Het brouwhuis is onderdeel van een rijksmonumentaal complex met voormalige brouwerij, hoofdkantoor en schoorsteen. De monumentale gebouwen van de brouwerij behoren tot belangrijkste monumenten in de Gemeente Breda en zijn van groot cultuurhistorisch belang.

Het NRF wil dit alleen co-financieren als ook gemeente en provincie daarin meedoen. Daarom heeft de eigenaar de gemeente verzocht om deze laatste fase onder te brengen in het programma Grote erfgoedcomplexen van de provincie.

Wethouder Marianne de Bie van Cultuur: “Dit cultuurhistorisch en industrieel erfgoed willen we behouden voor de stad. Het Brouwhuis hoort bij onze geschiedenis en is bovendien een zeer markant gebouw. In de ontwikkeling van het hele gebied komen oud en nieuw heel mooi samen. Door deze lening maken we dit mogelijk. Dat doen we samen met de provincie die ook het belang van dit erfgoed erkent en daar na de zomer een besluit over zal nemen”

Na de beëindiging van de brouwfunctie is het gebied herontwikkeld als onderdeel van Via Breda. Drie Hoefijzers Zuid is ontwikkeld rondom de historische en monumentale gebouwen, waarbij de nieuwbouw voortborduurt op de gesloten bouwblokken zoals ook in de Spoorbuurt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen