Burgemeester Depla kan ingrijpen bij aso buren

Foto: Pexels

Burgemeesters krijgen meer mogelijkheden om in te grijpen bij buurtbewoners die ernstige overlast bezorgen. De Tweede Kamer heeft ingestemd met de zogenoemde ‘aso-wet’ die dat regelt.

Aso buren
Liggen jullie iedere nacht wakker ligt om die blaffende hond van de buren? Word jij gek van die ruzies naast jullie, en die gillende buurvrouw? Hebben jouw buren regelmatig a-sociaal bezoek over de vloer en voelt dat onveilig? Vanaf nu kan burgemeester Depla ingrijpen. Hij kan bijvoorbeeld afdwingen dat de buren de hond binnen houden. Of een bezoek verbod opleggen bij bezoekers die de buurt onveilig maken. Maar hij mag ook ingrijpen als bij het verhuren van woningen aan toeristen via bijvoorbeeld Airbnb leidt tot ernstige overlast.

Aso-wet
Tot nu toe kunnen burgemeesters alleen een waarschuwing geven of iemand uit huis plaatsen, er zit niets tussen. En uithuisplaatsingen zijn bij mensen met een koopwoning juridisch lastig. De Kamer was druk met de voorbereiding van de aso-wet. VVD-staatssecretaris Dijkhoff begon er als Kamerlid mee, Kamerlid Tellegen (VVD) maakte dit uiteindelijk af.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen