Breda sluit Citydeal verduurzaming woningen particulieren

Foto: Breda.nl

Wethouder Paul de Beer ondertekende vandaag in Deventer de City Deal Woningabonnement met minister Blok.  De City Deal maakt het voor Breda mogelijk om te experimenteren met financieringsvormen voor particulieren die hun woning  willen verduurzamen, maar die dat niet zelf gefinancierd kunnen krijgen.

Wethouder Paul de Beer van Duurzaamheid: “Breda wil een duurzame en CO2 neutrale stad zijn. Verduurzaming van woningen van particuliere eigenaren kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren. De hoogte van de investeringen houdt huiseigenaren vaak tegen. Een nieuwe financieringsvorm zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat marktpartijen een renovatie voor woningbezitters voorfinancieren. Vervolgens betaalt de huiseigenaar de investering terug via de gerealiseerde energiebesparing.”

Experimenten

De City Deal ‘Energiebesparing door de markt’ maakt experimenten voor woninggebonden financiering mogelijk die anders niet zijn toegestaan door het ministerie.  Het is de eerste City Deal in Nederland op dit gebied.

De gemeente Breda  gaat als pilot samen met een aantal energiecoöperaties, waaronder BRES, aan de slag om in Breda een oplossing te ontwerpen  voor een project in Geeren-Zuid, om die oplossing vervolgens geschikt te maken voor alle particuliere woningen. Het pilot-project betreft vier woningen in Geeren-Zuid. AlleeWonen renoveert daar 76 woningen om ze duurzaam te maken. Vier woningen in dat project zijn particulier eigendom. Om ook die bewoners de kans te bieden mee te gaan in de duurzame renovatie wordt de City Deal hiervoor ingezet.

Meerdere City Deals rond duurzaam wonen

De City Deal ‘Energiebesparing door de markt’ is niet de eerste deal rondom duurzaam wonen die de gemeente Breda sluit. Breda doet ook mee aan de City Deal van Brabantstad ‘Woonconnect/Spark’ en aan de Brabantse Deal ‘Nul op de meter’. De City Deal Energiebesparing versterkt de beide anderen: er is grote behoefte aan een nieuwe financieringsvorm die niet of nauwelijks op de woonlasten van particulieren drukt.

Er werken 14 partijen samen in de City Deal onder wie de provincie Overijssel, het Energiefonds Overijsselde gemeenten Deventer, Enschede, Zutphen, Lochem, Ede en Breda, werkgeversorganisaties en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De partners kunnen van elkaar leren en eventuele problemen aankaarten op de verschillende niveaus.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen