Hernieuwde koers voor participatie in Breda

Foto: Breda Nieuws

Stimuleren van werk in de breedste zin van het woord: fulltime, parttime, flexibel werk, begeleid werk en vrijwilligerswerk. Investeren in werkgelegenheid en het voorkomen van werkloosheid.

De dienstverlening aan werkgevers optimaliseren en meer aandacht voor de individuele ontwikkeling van werkzoekenden. Dat is in een notendop de hernieuwde koers die het uitvoeringsplan Participatie 2017 – 2018 schetst. De focus ligt daarbij onverminderd op werk als de beste vorm van sociale zekerheid. Voor wie betaald werk (nog) niet haalbaar is, wordt in overleg gezocht naar een andere manier om een nuttige maatschappelijke inzet te leveren.

“Om zoveel mogelijk mensen naar werk te kunnen begeleiden, moeten we de kansen op de arbeidsmarkt benutten. Een optimaal vestigingsklimaat in Breda en de regio is daarbij essentieel”, aldus Marianne de Bie, wethouder Werk en Inkomen. “Daarnaast is de samenwerking met werkgevers, onderwijs, maatschappelijke organisaties en netwerken in de stad van cruciaal belang. Daar zetten we de komende twee jaar dan ook vol op in. Evenals op de begeleiding van mensen: we richten ons meer op het individu, sluiten aan bij zijn of haar mogelijkheden en ambities en geven mensen meer keuzevrijheid om hun eigen pad te kiezen op weg naar deelname aan de maatschappij.”

Investeren in werk en dienstverlening werkgevers

Voor investeringen in werkgelegenheid in de regio Breda biedt de recent vastgestelde Economische Agenda mogelijkheden. Met name in sectoren als logistiek, detailhandel en horeca liggen kansen die de gemeente de komende periode wil verzilveren voor Bredase werkzoekenden. Een ambitie die Breda wil waarmaken samen met werkgevers. Enerzijds door de dienstverlening aan werkgevers te verbeteren. Door kortere lijnen, versterking van de samenwerking met het UWV en nazorg na plaatsing van een kandidaat. Anderzijds worden werkgevers meer betrokken bij de gemeentelijke dienstverlening om meer inzicht te krijgen in elkaars wereld en de kansen en belemmeringen die worden ervaren. Dit alles heeft tot doel het aanbod van werkzoekenden nog beter af te stemmen op de vraag vanuit de arbeidsmarkt en meer mensen aan het werk te helpen.

Voorkomen van werkloosheid

Voorkomen dat mensen een beroep moeten doen op een uitkering heeft uiteraard de voorkeur. Hier wordt op ingespeeld door mensen tijdig de juiste ondersteuning te bieden. In dat kader past bijvoorbeeld de samenwerking met scholen in de begeleiding van jongeren. Door hen al tijdens de schoolperiode te ondersteunen, wordt voorkomen dat ze de aansluiting met de arbeidsmarkt missen. Een ander concreet voorbeeld is een pilot met het UWV waarin de krachten worden gebundeld, zodat mensen niet doorstromen van een WW-uitkering naar de bijstand.

Werkzoekende aan zet

De hernieuwde koers wordt tot slot gekenmerkt door een andere, meer mensgerichte, dienstverlening aan werkzoekenden. Mensen formuleren samen met hun contactpersoon bij de gemeente persoonlijke doelen op het gebied van participatie. Ze krijgen meer eigen verantwoordelijkheid en de vrijheid om zelf te kiezen op welke wijze deze doelen worden gerealiseerd. Dit betekent echter niet dat het vrijblijvend is. Het uiteindelijke doel blijft een betaalde baan, maar ook stappen op weg naar werk worden gewaardeerd. Uitgangspunt is dat iedereen participeert in de maatschappij.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen