Kwaliteit evenementen versterken en meer aandacht voor omgeving in nieuw evenementenbeleid

Foto: Breda Nieuws

De kwaliteit van Bredase evenementen verder versterken, duidelijke spelregels voor evenementenlocaties en meer toezicht op de naleving van vergunningsvoorwaarden. Dat stelt het College van burgemeester en wethouders voor in het nieuwe evenementenbeleid. Doel van het nieuwe beleid is een goede balans creëren tussen de toegevoegde waarde van evenementen voor de stad en de impact op de omgeving.

De commissie Economie spreekt op 20 maart over het nieuwe evenementenbeleid en er volgt een consultatieronde met stakeholders.

Boaz Adank, wethouder Evenementen: “Ik ben blij dat we samen met een aantal wijk- en dorpsraden, evenementenorganisatoren, het ondernemersfonds en andere partners belangrijke stappen hebben gezet om te komen tot een nieuw evenementenbeleid. Het nieuwe beleid vormt een soort wegwijzer voor iedereen in Breda die met evenementen te maken heeft. En het zorgt voor een goede balans: een aantrekkelijk evenementenaanbod moet immers hand in hand gaan met duidelijke spelregels en randvoorwaarden. Ik ga de komende tijd graag in gesprek met de commissie Economie en stakeholders in de stad om het beleid te finetunen.”

Subsidies en citymarketing

Subsidieaanvragen voor evenementen worden onder andere getoetst op vernieuwing, economische en maatschappelijke impact en in hoeverre ze bijdragen aan de ontwikkeling van (het verhaal van) de stad.

Om de economische impact van evenementen op de stad te vergroten krijgen meerdaagse evenementen en evenementen die door het jaar heen side-activiteiten in de stad organiseren meer ruimte. Ook stimuleert het nieuwe subsidiebeleid placemaking door organisatoren van evenementen. Placemaking staat voor iets blijvends toevoegen aan de stad, bijvoorbeeld door de kwaliteit van de openbare ruimte of  het leven van de mensen in de directe omgeving te verbeteren.

Locaties

Het evenementenaanbod in Breda groeit, met name in de binnenstad. Dit vraagt om een goede balans tussen de meerwaarde van evenementen voor de levendigheid en aantrekkelijkheid van de stad én de impact op de omgeving. Om organisatoren de ruimte te geven en de impact op de omgeving te beperken, wil de gemeente evenementen meer over het gehele kalenderjaar en over de verschillende locaties spreiden. Daarom geldt voor bestaande evenementenlocaties voortaan een maximaal aantal evenementen per jaar. Het gaat dan om buitenevenementen die veel geluid produceren. Een kalender biedt organisatoren de mogelijkheid om vroegtijdig een locatie en datum te reserveren.

Per evenementenlocatie geldt voortaan een maximale geluidsnorm. In natuurgebieden, zoals de Asterdplas en Galderse Meren, mogen buiten het broedseizoen twee evenementen per jaar plaatsvinden die veel geluid produceren.

Toezicht

De aanvraag van een evenementenvergunning wordt vooraf getoetst op onder andere geluid, communicatie en het calamiteitenplan. Die regels zijn aangescherpt zodat de gemeente daar strenger op kan toezien en eerder kan ingrijpen als dat nodig is. Om geluidsoverlast op locaties als het Chasséveld en Breepark te voorkomen, komen er permanente meetstations.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen