Breda wil toe naar gesloten cannabisketen

Foto: Publiek domein

Breda wil een gesloten cannabisketen om de huidige problemen in de softdrugsproblematiek effectief aan te kunnen pakken. Dat is een van de punten uit de nota ‘Herijking softdrugsbeleid Breda’. Het softdrugsbeleid heeft tot doel de volksgezondheid te beschermen, overlast en onveiligheid te voorkomen en georganiseerde criminaliteit te bestrijden. Het college van burgemeester en wethouders bespreekt het voorgestelde beleid met de raadscommissie bestuur in januari 2016.

Om de doelstellingen van het softdrugsbeleid te realiseren wordt gekeken naar de totale keten van gebruik, verkoop en productie.

Illegale productie

Het softdrugsgebruik is een gegeven en dwingt in het belang van de volksgezondheid in te zetten het voorkomen van onverantwoord gebruik en een gekende en gecontroleerde verkoop. Daartoe wordt ingezet op voorlichting, veilige verkooppunten, bestrijding van straathandel en voorkomen van verslaving. Om te voorkomen dat het gebruik, de verkoop en de productie overlast en onveiligheid veroorzaakt zijn nodig een gecontroleerde verkoop en productie in combinatie met het bestrijden van de illegale handel. De illegale hennepteelt leidt tot onveilige situaties doordat geproduceerd wordt in woonhuizen en bedrijven. De productie is in handen van (georganiseerde) criminelen. De hennepteelt is een enorme criminele bedrijfstak geworden en ondermijnt onze samenleving. De bestrijding daarvan en het ‘decriminaliseren’ van de coffeeshops verlangt een scheiding van de gereguleerde verkoop van de illegale productie.

Om dit alles te bereiken pleegt Breda interventies op alle onderdelen van de keten: gebruik, verkoop en productie. Daarbij wordt ingezet op preventie, regulering, preventie en zorg.

Voorlichting

Allereerst wil Breda risicovol gebruik voorkomen door voorlichting. Vooral aan jongeren. Voorlichting moet leiden tot bewustwording van de risico’s van gebruik op jonge leeftijd. Wie toch gebruikt, moet weten waar je dat veilig kunt doen. In de gedoogde coffeeshop.

Om de doelstellingen te realiseren is een gesloten gereguleerde cannabisketen nodig. De verkoop is in Breda gereguleerd met 8 coffeeshops. Vanuit volksgezondheid is er prioriteit op de controle dat in de coffeeshops geen harddrugs worden verkocht en geen cannabis aan minderjarigen. De handhaving van de toegestane handelsvoorraad van 500 gram krijgt minder aandacht. Het I criterium blijft gehandhaafd. Betere spreiding van de coffeeshops wordt nagestreefd. Regulering van de teelt is nog niet mogelijk. Breda blijft lobbyen in Den-Haag om daarvoor de ruimte te krijgen.

Capaciteit

De gereguleerde keten moet gepaard gaan met repressie op de illegale straathandel door dealers, runners en wiettaxi’s en het controleren van illegale verkooppunten; waarbij de burgemeester een pand kan sluiten. Extra aandacht is er voor dealers die aan minderjarigen verkopen. Ook de productie van hennep wordt bestreden. Dat geldt voor de hele keten van kwekers tot en met de toeleveranciers die de illegale productie faciliteren. Hiervoor wil Breda voldoende capaciteit vrijmaken bij de politie.  Breda zoekt daarbij naar bondgenootschappen met de samenleving, Zoals door  omwonenden te wijzen op de gevaren van een hennepkwekerij in je directe omgeving en op te roepen verdachte situaties te melden.

Daar  waar gebruikers verslaafd raken wordt hulp geboden. Ook moet er hulp zijn voor inwoners die door problemen betrokken zijn geraakt bij de criminele hennepindustrie maar daar uit willen stappen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen