Nieuw museum erfgoed en beeldcultuur

Foto: Breda Nieuws

Onder de werktitel “Museum voor erfgoed en beeldcultuur” presenteert de projectgroep, bestaande uit Breda’s Museum, MOTI en gemeente Breda het museale concept. In het nieuwe museum komen erfgoed en beeldcultuur op natuurlijke wijze bij elkaar met een accent op het beeld en de verbeelding. Hiermee onderscheidt het museum zich van andere musea.

Het museum werkt samen met toonaangevende lokale, regionale en internationale beeldmakers en koppelt heden, verleden en toekomst aan actuele thema’s. In januari 2017 staat de organisatie van het nieuwe museum. De officiële opening vindt plaats op 25 maart 2017 met een aansprekend programma. Het museum heeft voorlopig zijn hoofdvestiging in het gebouw aan de Boschstraat. Het museale concept is mede tot stand gekomen met mensen uit de culturele en economische sector en wordt op 20 januari besproken in de commissie Maatschappij.

Marianne de Bie, wethouder Cultuur: “Er is door alle partijen hard gewerkt om te komen tot dit museale concept. Nu is het belangrijk om met diezelfde energie door te gaan met de verdere uitwerking van de organisatie, financiën en huisvesting. Het programma laat zien hoe je erfgoed en beeldcultuur op een geweldige manier kunt versterken. Ik vind het een mooie uitdaging om bij de opening van het Centraal Station in 2016 het verhaal van de stad in deze combinatie te presenteren. Onze gezamenlijke ambitie is om in 2017 een museum te openen dat voor bezoekers van binnen en buiten de stad een ontmoetingsplek is met spannende en verrassende attracties”.

De collecties van Breda’s Museum en MOTI zijn belangrijke dragers en bronnen voor het nieuwe museum. Samen met regionale en provinciale partners worden de collecties geïnventariseerd met het oog op de toekomst. Een digitale ontsluiting is van groot belang voor het geheugen en bewustzijn van de stad. Aangesloten kan worden bij het verhaal van Breda en de verhaallijnen van erfgoed Brabant; religieus, bevochten, bestuurlijk en innovatief Brabant.

Paul Frissen, voorzitter Raad van Toezicht MOTI: “Er is een overtuigend en inspirerend concept voor een nieuw museum voor erfgoed en beeldcultuur gemaakt. MOTI herkent zich daar zeer goed in en is vol lof over de constructieve samenwerking in de projectgroep en het bereikte draagvlak onder veel Bredase culturele partners. Het programmavoorstel voor 2017 is creatief en uitdagend en zal voor een breed publiek aantrekkelijk zijn”.

Programmering musea

MOTI en Breda’s Museum werken in 2016 al samen aan de voorbereidingen van de opening van het nieuwe museum Breda in 2017. Dat resulteert in 2016 in de expositie Beeldjagers, een door de stad zelf te maken collectie. Bij de opening van het Centraal Station in de zomer van 2016 is er een presentatie van Bredase identiteit. Voor 2017 introduceert de projectgroep Nieuw Museum Breda een programma met een grote diversiteit rond de verhalen van de stad, waar erfgoed en beeldcultuur verbonden zijn, zoals de manifestatie ‘Verbeelding aan de Macht’. Dit geeft een breed historisch en actueel overzicht van beeldvorming in de politiek door de tijd en de media heen.

Na bespreking van het museale concept in de commissie Maatschappij volgt in april 2016 een principebesluit in de gemeenteraad. Daarna wordt de nieuwe organisatie verder vorm gegeven en volgt de transitie van het Breda’s Museum en MOTI naar de nieuwe organisatie. Personeel van Breda’s Museum, MOTI, collectie-eigenaren, subsidiënten en partners van het Nieuwe Museum worden periodiek actief betrokken en op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen vanuit de projectgroep.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen