Expert over de gevolgen van stress

Foto: Ron de Kloet

Nieuwe situaties zorgen ervoor dat we in de stress schieten. Volgens emeritus professor in medische farmacologie Ron de Kloet is daar niets mis mee.

Stress is echter wel schadelijk voor je gezondheid als je continu gespannen bent. “Zo kan het zijn dat je een burn-out krijgt of je stofwisseling verstoord raakt.”

Stress is noodzakelijk

Volgens De Kloet is het krijgen van stress noodzakelijk om te overleven: “Alles wat nieuw voor ons is, zorgt voor een stressreactie. Door deze reactie komt adrenaline vrij in ons bloed, wat zorgt voor energie. Daarnaast komen er verschillende hormonen in ons bloed. Hierdoor zijn wij in staat om ons aan te passen aan nieuwe situaties. Zo kunnen mensen stress ervaren als ze bijvoorbeeld veel werk moeten doen. Die stress is in de meeste gevallen tijdelijk, omdat ze het gevoel hebben dat als ze keihard doorwerken, ze het kunnen afronden.”

Naast tijdelijke stress, hebben sommige mensen last van chronische stress. De Kloet: “Mensen leiden aan chronische stress als ze langere tijd een situatie meemaken waar ze geen controle over hebben, of dat gevoel hebben, ze de uitkomst van een kwestie niet kunnen voorspellen of ze zich angstig voelen. Dat gebeurt ook sneller als soortgelijke situaties in het verleden niet goed zijn afgelopen. Als een werknemer bijvoorbeeld voortdurend het gerucht hoort dat hij wegbezuinigd wordt, maar de persoon in kwestie het niet zeker weet, kan dat veel spanning en een gevoel van onmacht veroorzaken. Ook mishandeling of misbruik kan chronische stress veroorzaken.”

“Van een burn-out tot een depressie”

Als iemand langdurig gestrest is, krijgt de persoon in kwestie als het ware gestreste hersenen, met alle gevolgen van dien. De Kloet: “Door chronische stress komen er allemaal hormonen in je bloed die normaal goed voor je zijn, maar nu veel te lang in het bloed blijven circuleren. Hierdoor wordt je afweersysteem onderdrukt, met als gevolg dat je gevoelig wordt voor psychische en lichamelijke ziektes en infecties. In je hersenen kan chronische stress leiden van een burn-out tot een depressie en van psychoses tot geheugenproblemen. Het is afhankelijk van je genetisch voorbestemming. Vervolgens duurt het meestal lang, afhankelijk van de situatie en persoon, voordat de gevolgen van chronische stress verholpen zijn.” [Bron: Nieuws.nl]

Dossier: Interviews
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen