Doodgeboren kindje inschrijven in Basisregistratie

Foto: Pexels

Ministers Plasterk van Binnenlandse Zaken en Van der Steur van Veiligheid en Justitie hebben in een gesprek met initiatiefneemster Natasja Geyteman, columniste Roos Schlikker en auteur Jeannette Rietberg toegezegd dat ouders hun doodgeboren kind kunnen registreren in de gemeentelijke basisregistratie (BPR).

Volgens het drietal wordt met deze verandering recht gedaan aan het bestaan van de kinderen, zo meldt het ANP.

Van der Steur zegde toe de huidige akte levenloos geboren kind te veranderen in een geboorteakte, met daarop vermeld dat het kind levenloos ter wereld is gekomen. Hiermee wordt volgens de minister meer nadruk gelegd op de geboorte, dan op het overlijden van het kind. Van der Steur komt hiermee tegemoet aan de behoefte van veel ouders aan erkenning dat het kind ter wereld is gekomen, zo stelt het ministerie.

Minister Plasterk zegde toe dat ouders de mogelijkheid krijgen hun levenloos geboren kind op de persoonslijst van de ouder te registreren. Op dit moment is dat met de BRP nog niet mogelijk. Hiermee wordt het voor ouders mogelijk de volledige gezinssamenstelling te registreren.

Voor de aanpassingen is een wetswijziging noodzakelijk. De wet zal na invoering met terugwerkende kracht in werking treden. Naar verwachting zal de wet per maart 2017 van kracht zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen