Provinciale subsidie voor Grote Kerk Breda

Foto: Peter van Trijen

De lage kooromgang van de Grote Kerk in Breda is er slecht aan toe. Maar dat gaat veranderen. Want zaterdag kwam gedeputeerde Henri Swinkels van de provincie Noord-Brabant een beschikking brengen voor een subsidie van 225.085 euro. Dus komende maandag gaat de restauratie van dit bijzondere erfgoed van start.

Negen Brabantse monumenten krijgen in totaal ruim 2,2 miljoen euro subsidie van de provincie. Gedeputeerde Henri Swinkels overhandigde de beschikking dit weekeinde ook persoonlijk aan vertegenwoordigers van Fort bij Giessen (280.450 euro), Kasteel Heeswijk (322.416 euro) en de Sint-Jan in ’s-Hertogenbosch (251.166 euro). Vijf andere monumenten ontvangen de beschikking per post.

Identiteit
Swinkels (Leefbaarheid en Cultuur): “Brabant is bezaaid met erfgoed, van oude kloosters en fabrieken tot forten en molens. Al dat erfgoed vertelt iets over onze identiteit, maakt ons verleden zichtbaar en verbindt ons met het verleden. Dat verleden zit in elk van ons, er zit meer Brabant in mensen dan ze zelf denken. Dat willen we zichtbaar maken en houden.”

Bij de Grote Kerk  zijn ze dolblij met de subsidie, laat voorzitter Boidin van de Stichting Grote Kerk weten: “De kooromgang bestaat uit een groot aantal delen. Een deel is al gerestaureerd en schoongemaakt, en met dit geld kunnen we weer wat delen doen. Dit is een heel grote klus, die we in delen doen. In totaal kost het miljoenen. Iedere keer als we geld hebben, doen we een deel. We zijn dus ontzettend blij met deze subsidie, nu kan er weer gewerkt worden. We gaan daar ook onmiddellijk mee beginnnen.”

Verhalen
“We investeren in erfgoed dat een belangrijke rol speelt in de verhalen van Brabant. Deze restauratieregeling past daar in. Bij de negen monumenten die nu subsidie krijgen, zitten met de Sint-Jan, de Grote Kerk en Kasteel Heeswijk drie van onze vier topmonumenten, alle vier absolute iconen van de Brabantse geschiedenis”, aldus Swinkels.

De overige monumenten die een subsidie ontvingen zijn Sint Jan de Doper in Waalwijk (235.395 euro), Klooster Oude Dijk in Tilburg (63.000 euro), het Suikerentrepot in Standdaarbuiten (379.547 euro), Landgoed De Wamberg in Berlicum (219.076 euro) en kasteel Eymerick in Heeze (233.426euro). Bij alle monumenten wordt de subsidie gebruikt voor herstel en restauratie, zoals het vervangen of restaureren van zaken als daken, gevels en ramen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen