“Dementie bij jonge mensen vaak nog onderbelicht”

Foto: Thebe

Dementie wordt door veel mensen vaak nog gezien als een ouderdomsziekte. Op dit moment wordt er echter geschat dat er in Nederland ongeveer 16.000 mensen jonger dan 65 dementie hebben. Van hen woont het overgrote gedeelte nog thuis. Om ook deze mensen beter te ondersteunen zijn Thebe en StiB gestart met gespreksgroepen.

Volgens GZ-psycholoog Simone van Aard werd dementie bij jonge mensen vroeger niet zo snel herkend. “Daarom lijkt het nu alsof het vaker voorkomt, maar dat klopt niet helemaal. Vroeger werd er al snel gedacht aan relatieproblemen, een burn-out of een depressie. Maar blijkbaar was er iets heel anders aan de hand, namelijk dat mensen op jonge leeftijd dementie ontwikkelen.”

Woonvoorziening

Hoewel dementie bij jonge mensen minder frequent voorkomt dan bij ouderen zijn de aantallen niet te verwaarlozen. “Gelukkig is er nu meer aandacht voor dementie op jonge leeftijd waardoor er sneller een diagnose kan worden gesteld en mensen eerder de juiste zorg en ondersteuning krijgen. Maar we zijn er nog niet”, aldus Simone. “We zijn in Breda de enige zorgaanbieder die een woonvoorziening aanbiedt voor deze mensen als thuis wonen niet meer haalbaar is. Daar bieden we de specialistische zorg die deze doelgroep nodig heeft, want er is een groot verschil tussen jonge en oude mensen met dementie. Bij jonge mensen met dementie uit de ziekte zich op een andere manier dan bij oudere mensen met dementie. Dit gecombineerd met de actieve levensfase waarin zij zich bevinden, maakt dat zij andere behoeften hebben en dus een andere zorgvraag hebben.”

Thebe dementie woonvoorziening

Gespreksgroep voor thuiswonenden en hun partner/mantelzorger

Thebe is in samenwerking met het Steunpunt Informele zorg Breda (StiB) gestart met een gespreksgroep voor thuiswonende jonge mensen met dementie en hun partner en mantelzorgers. “Uit het recent verschenen proefschrift van Christian Bakker blijkt dat een zeer groot gedeelte van deze doelgroep nog thuis woont. We zijn al heel lang bezig met zorg te bieden aan mensen in de woonvoorziening, terwijl veel van deze mensen nog thuis wonen en de zorg krijgen van hun partner of mantelzorger. We merkten dat een mantelzorger ook overbelast raakt en behoefte heeft aan lotgenotencontact en informatie. Vandaar dat we gestart zijn met gespreksgroepen.”

“Ik ben het heel fijn gaan vinden”

Tot dusver zijn de reacties heel positief. “Mensen vinden het fijn. Om lotgenotencontact te hebben maar ook om daarin de vragen waar ze mee zitten te kunnen bespreken.” Of zoals een deelnemer vertelt: “Eerst zag ik het niet zo zitten om hieraan deel te nemen, ik dacht: het is weer zo’n praatgroepje, maar ik deed het voor mijn vrouw. Maar ik ben het heel fijn gaan vinden, goede gesprekken met mensen in dezelfde situatie, ik zie mijn vrouw genieten van de beweegactiviteit en eerlijk gezegd ik zelf ook.”

groepsgesprek dementie Thebe

Derde gespreksgroep

Binnenkort staat de derde gespreksgroep. Thebe en StiB zijn nog op zoek naar nieuwe stellen die daar behoefte hebben. De bijeenkomsten bestaan uit twee delen. Het eerste staat in het teken van bewegen onder professionele begeleiding. Wetenschappelijk is aangetoond dat dit drempelverlagend werkt om open een gesprek te voeren. Tijdens het tweede deel wordt de groep gesplitst. Partners krijgen de kans om verhalen en ervaringen uit te wisselen, terwijl de groep jonge mensen met dementie samen een activiteit gaan doen en aan kunnen geven waar ze in Breda behoefte aan hebben.

Meld je aan

De bijeenkomsten vinden plaats op dinsdag 11 en 18 april, dinsdag 16 en 30 mei en dinsdag 13 juni en 12 september van 18.45 – 20.45 uur. Aanmelden kan tot 1 april via [email protected] of op telefoonnummer 06-46725092. Ook voor vragen kun je mailen of bellen. Kosten: 35, – per koppel.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen