Zet de knop om: doe mee!

Foto: PakhuisB

Nederland telt ongeveer 750.000 huishoudens die niet iedere maand de energierekening kunnen betalen, naast alle andere andere kosten voor het huishouden. Omgerekend naar Breda gaat het naar schatting om 8.000 huishoudens. Deze maand starten Gemeente Breda en PakhuisB daarom het project “Zet de knop om”.

Daarvoor zijn ze op zoek naar 75 huishoudens die een jaar lang intensief hun energierekening gaan monitoren en omlaag brengen. Waardoor ze meer geld over houden voor andere dingen. Lukt dit, dan wordt er gekeken hoe het uitgebreid kan worden.

Energie besparen is simpel, zeggen ze.. Kwestie van wat ledlampen hier, wat isolatie daar, een stuk of wat zonnepanelen en de oude energievretende apparaten vervangen door energiezuinige varianten. Makkelijker gezegd dan gedaan. Want wat als je geen geld hebt voor ledlampen of een nieuwe koelkast? Wannneer je wasmachine wel de hele dag móet draaien? Of wanneer je stookt tegen de tocht in je huis? Volgens het Centraal Bureau van de Statistiek besteedde de groep mensen met de laagste inkomens in 2012 ruim 8% van het inkomen aan energiekosten. Dit percentage was in 2003 nog 5,8% en is sindsdien alleen maar gegroeid.

Met het project “Zet de knop om” start PakhuisB, op verzoek van de Gemeente Breda, deze maand een pilot om huishoudens die worstelen met de energierekening te helpen deze flink terug te dringen. 75 huishoudens krijgen drie gesprekken met een energiecoach en gaan een jaar lang kennis, meterstanden en ervaringen met elkaar delen. Ze analyseren het verbruik en krijgen hulp bij het nemen van de eerste energiebesparende maatregelen. Samen met de deelnemers gaat PakhuisB bedenken hoe de woningen geïsoleerd kunnen worden zonder te investeren en hoe ze zuinige apparaten in de woningen krijgen zonder daar eerst flinke bedragen voor neer te moeten leggen.

Hiermee willen ze mensen laten zien dat je door gedragsverandering al flink op de energierekening kunt besparen zonder ook maar één cent uit te geven. Ze laten ervaren dat je met simpele ingrepen een volgende slag kunt slaan. En tenslotte dat je door energiezuinige apparatuur en het isoleren van muren, vloer en dak honderden euro’s per jaar kunt besparen. Zo kun je vaste lasten structureel terugdringen. Een bijkomend voordeel is dan ook nog een verlaging van de CO2 uitstoot in de stad.

Wil je meedoen met de pilot? Meld je dan uiterlijk 1 april aan via [email protected]. Uit alle aanmeldingen worden maximaal 75 huishoudens geselecteerd die mee kunnen doen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen