Steeds meer mensen eten minder vaak vlees. Bij deze trend past ook de introductie van een nieuwe generatie vleesvervangers. Zullen zeewier, kweekvlees, algen en insecten vaker vlees van het bord verstoten? Wie weet: ongeveer 2 op de 10 mensen zou vlees af en toe willen vervangen voor zeewier. Voor kweekvlees, algen en insecten geldt dat voor ongeveer 1 op de 10 mensen.
Zeewier, kweekvlees, algen en insecten
In een nieuwe factsheet ‘Nieuwe eiwitbronnen als vleesvervangers’ beschrijft Van Dooren de geschiktheid van nieuwe vleesvervangers. “Zeewier, algen en insecten zouden vlees kunnen vervangen, omdat het goede eiwitbronnen zijn. Maar voordat ze geschikt zijn voor de grote massa, zijn er nog wel wat aandachtspunten en is er meer onderzoek nodig. Zo zijn niet alle soorten wieren, algen en insecten even geschikt, bijvoorbeeld vanwege de voedingswaarde of eventueel aanwezige schadelijke stoffen. De kweekmethodes zijn nog in ontwikkeling. Ook kweekvlees heeft potentie, maar het zal langer duren voordat dat in de winkels ligt.”
Lees de factsheet over nieuwe vleesvervangers (pdf, opent in nieuw venster)
Lees meer over insecten eten
De ‘gewone’ vleesvervangers
Vlees kan ook vervangen worden door bekende goede vervangers. Uit het onderzoek blijkt dat mensen dat doen. Ze kiezen voor: eieren (33%), peulvruchten (15%), soja (7%), noten (9%) en kant-en-klare vleesvervangers (12%). Verder geven ze aan vlees te vervangen door kaas (14%) en paddenstoelen zoals champignons (20%). Van Dooren plaatst een kanttekening bij de laatste 2: “Het is een fabeltje dat kaas en paddenstoelen goede vervangers zijn. Ze bevatten niet voldoende van de voedingsstoffen die vlees levert, zoals ijzer.”
Bron: Voedingscentrum - eerlijk over eten | Op de hoogte blijven van De Afvalrace Breda? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.