Een beetje verscholen tussen de winkels in de Veemarktstraat staat de Lutherse Kerk. Het is daar waar op 17 oktober de Wereldarmoededag wordt georganiseerd. Initiatiefneemster is Susanne van Loo.
Ik ontmoet Susanne aan de achterkant van de Lutherse Kerk. Ze is druk bezig met het opmeten van de tuin. "Op de Wereldarmoededag wil ik hier graag een partytent neerzetten, want stel dat het gaat regenen die dag. Je wilt toch dat mensen dan een beetje beschut staan." De toon is meteen gezet. Wereldarmoededag. Dat is precies de reden waarom ik heb afgesproken met Susanne. Ik ben benieuwd naar haar verhaal.
"Toen ik via een baan bij Streetwise in contact kwam met het Annahuis in Breda, schrok ik enorm van de verhalen die ik daar te horen kreeg. Ik kwam er achter dat er veel meer armoede in Breda is dan dat mensen denken. Tegelijkertijd ontdekte ik ook dat er veel hulpinstanties zijn waarvan mensen niet weten dat ze bestaan. Toen dacht ik bij mezelf 'als ik die plekken al niet ken, hoe moeten deze mensen dat dan weten'. En dat wilde ik graag delen met anderen."
Samen met haar zoon kwam Susanne op het idee om een magazine te maken. "Het moest een magazine worden dat niet alleen bedoeld is voor daklozen of voor arme(re) mensen." Susanne wilde graag aan anderen laten zien dat armoede dichterbij is dan je denkt en dat een dakloze er niet altijd om vraagt om dakloos en/of arm te zijn. "Het is niet altijd 'eigen schuld, dikke bult' en het is niet altijd 'die man met die baard en dat blikje bier'. Die vooroordelen wil ik graag uit de wereld helpen, door in het magazine bijvoorbeeld daklozen zelf aan het woord te laten."
'Meer met minder' verscheen vorig jaar met Wereldarmoededag voor het eerst en verschijnt vijf keer per jaar. 'Voorheen heette het blad 'Armoede in Breda' maar dat bleek vrij confronterend. Er rust helaas nog steeds een taboe op armoede en dat is juist niet de bedoeling", aldus Susanne. "We willen juist graag het taboe doorbreken en mensen bewust maken van het feit dat armoede iedereen kan overkomen."
Daarom hoopt Van Loo ook dat er op 17 oktober veel mensen naar de Lutherse Kerk komen, waar wordt stilgestaan bij Wereldarmoededag. In de voor- en achtertuin van de Lutherse Kerk komen kraampjes te staan en kunnen mensen met elkaar in gesprek. "Ik hoop dat er unieke ontmoetingsmomenten ontstaan. Dat daklozen hun verhaal kunnen vertellen en kunnen laten zien dat dakloos zijn niet altijd een bewuste keuze is."
Binnen in de kerk is een expositie te zien van dertig foto's die allemaal te maken hebben met het thema armoede: 'Armoede in Breda', 'Armoedeportretten', 'Sociale armoede', 'Geestelijke armoede', 'Creativiteit en armoede' en 'Armoede in de vakantie'. "We hebben een landelijke fotowedstrijd uitgeschreven", vertelt Susanne. "Uit alle inzendingen selecteren we de dertig beste en die zijn in de kerk te zien. Bovendien wint de beste foto een workshop fotografie aan de School voor Fotografie in Breda, de tweede prijs is een dinerbon van € 75,- en de derde prijs is een fotoafdruk naar keuze op canvas."
Het organiseren van een dag en het inrichten van een expositie vraagt niet alleen veel tijd, maar brengt ook kosten met zich mee. Geld dat de stichting 'Armoede in Breda' niet heeft. "Ik doe dit uit pure passie en draai net quitte met het magazine. Dat vind ik ook niet erg, maar ik wil armen en daklozen graag een fijne dag bezorgen. Daarom zijn we nog dringend op zoek naar sponsoren die op eender welke manier een bijdrage willen leveren."
Susanne heeft al een bakker gevonden die gebak levert en Djago Saté deelt gratis eten uit op de dag zelf maar daarmee is ze er nog niet. "Ik ben nog op zoek naar een partytent (12 bij 7 meter), kleine hapjes en drankjes en een muziekinstallatie voor 'Mingus & Band' die die dag gratis komt optreden."
Wil jij graag je steentje bijdragen? Kijk dan op de website van Armoede in Breda
voor meer informatie of neem contact op met Susanne van Loo via het contactformulier .
Op Wereldarmoededag wordt de expositie in de Lutherse Kerk feestelijk geopend. De foto's zijn daarna nog tot eind november te zien. Daarna verhuist de tentoonstelling naar Het Rondeel aan de Kloosterlaan in Breda. De toegang is gratis.