Zo krijg je meer fooi

Foto: Flickr

Iedere werknemer die in de horecasector werkt, hoopt op een zo hoog mogelijke fooi. Maar wat kun je doen om meer fooi te krijgen? Wenda Kielstra van onderzoeksbureau Consumatics, dat onderzoek doet naar het gedrag van gasten, gaf afgelopen maandag tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam adviezen om de kans op een leuk extraatje te vergroten.

Volgens haar beslissen gasten in 95 procent van de gevallen onbewust of ze fooi geven en de hoogte van het extraatje. Door bepaalde handelingen uit te voeren verhoog je de kans op meer fooi. Zo blijkt dat vrouwelijke medewerkers die rode lippenstift of rode kleding dragen meer fooi krijgen, zo meldt Nieuws.nl.

Daarnaast is het werknemers aan te raden om meerdere pepermuntjes neer te leggen op het schaaltje met de rekening. Gasten zijn dan namelijk eerder bereid om een extraatje te geven. Verder helpt het om een smiley te tekenen op de bon of er ‘bedankt’ op te schrijven. De fooi kan dan met 13 procent toenemen. Een andere tip is om gehurkt te gaan zitten aan de tafel waaraan je gasten zitten. Door op dezelfde ooghoogte als hen te zitten, ervaren de gasten het contact in de meeste gevallen als persoonlijk en gelijkwaardig. Het kan bij mannen 20 procent meer fooi opleveren en bij vrouwen 25 procent.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen