D66-Kamerlid Hachchi betreurt ophef

Foto: Bart Rietveld (CC by 3.0)

Het opgestapte D66-Kamerlid Wassila Hachchi betreurt dat er ophef is ontstaan over haar plotselinge vertrek uit de Tweede Kamer. Hachchi wil een “aantal gerezen vragen” beantwoorden, zo laat D66 maandag namens Hachchi weten.

Hachchi (36) kondigde afgelopen dinsdag aan dat ze per direct naar de Verenigde Staten zou gaan om daar voor de campagne van presidentskandidaat Hillary Clinton te werken. Na haar mededeling hield Hachchi zich stil, maar kwam de geruchtenmachine op gang. Daarin werden onder meer vraagtekens geplaatst bij haar nieuwe baan.

Hachchi zegt nu dat ze nog geen arbeidscontract heeft, maar dat ze ernaar streeft af te zien van wachtgeld zodra ze dat heeft getekend.

Ze liet maandag ook weten dat zij altijd prettig heeft samengewerkt met haar collega’s in de Kamer. Ook zegt ze dat zij in goede gezondheid is en in New York zit en dat haar vertrek is ingegeven door ,,,een persoonlijke, positieve keuze” om een bijdrage te leveren aan de campagne van Clinton en te leren van internationale politiek.

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib zei in De Telegraaf dat Hachchi haar besluit om te vertrekken moet toelichten. ,,Er mag geen zweem van geheimzinnigheid rond blijven hangen”, aldus Arib, die vindt dat Kamerleden hun termijn van vier jaar gewoon moeten uitzitten. ,,We zitten er voor de kiezers. Op het moment dat we vertrekken, moeten we daarover transparant zijn.”

Salima Belhaj volgt Hachchi op in de Tweede Kamer. Belhaj wordt dinsdag beëdigd. Hachchi is de derde kamerlid wat voortijdig vertrekt na Gerad Schouw en Magda Berndsen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen