NAC krijgt te weinig in meeslepende derby

Aanval NAC net naast

NAC-RKC was ooit een aantrekkelijk eredivisie-affiche. Het toneel van deze Brabantse derby is tegenwoordig de Jupiler League. Aantrekkelijk was het vanavond zeker. Rode kaarten, drie afgekeurde goals en bij vlagen de dynamiek van een AC-DC concert zorgde voor een puike sfeer, spanning voor  beide goals en drama. Een wedstrijd die eigenlijk twee winnaars verdiende, maar voor NAC uiteindelijk slecht uitpakte.

Pressie vanaf de eerste minuut, rode kaart in de tweede minuut

Stijn Vreven wil passie en vuur zien van zijn spelers. Verbeek had dit goed in zijn oren geknoopt, maar zijn net iets te gestrekte been werd door scheidsrechter Bax meteen gehonoreerd met rood. NAC kon de volgende 88 minuten volmaken met 10 spelers. Vreven begreep dat zijn ploeg wel een oppepper kon gebruiken. Hij gaf keeper Brondeel de instructie om een blessure te faken en zich ter aarde te storten. Gewapend met papier en pen pakte Vreven meteen de ruimte om zijn team razendsnel bijeen te roepen. Een nieuwe tactiek en peptalk gaf NAC het elan om compact te spelen en het speelveld klein te houden. Broodnodig om de lange wedstrijd met 10 man uit te kunnen spelen en te hopen op die ene counter. RKC had ondanks de man-meer situatie weinig dadendrang. In de 18e minuut hadden de Waalwijkers het geluk dat een schot van Anderson van richting werd veranderd en over Brondeel in de hoek dwarrelde. 5 minuten later kwam NAC knap terug. Een bekeken dieptepass van Garcia werd door Dessers koelbloedig afgerond. Een minuut later pakte RKC weer de leiding door Sanoh. Verdedigend bleef NAC vervolgens.knap overeind door de uitstekende O’Neil.

Tweede helft begint opnieuw met een rode kaart

NAC ging meteen op jacht naar de gelijkmaker. RKC keeper Williams had een handsbal buiten de 16 nodig om Agyepong af te stoppen en kon ook met rood inrukken. Na twee afgekeurde goals van Dessers sloeg de vlam in de pan en ging NAC op jacht naar de gelijkmaker. Soms met de moed der wanhoop, maar vaak met mooie aanvallen. Met Barker en Oosterwijk in de ploeg probeerde NAC de druk op te voeren. Jari Oosterwijk scoorde in de 73 e minuut de verdiende 2-2 en het publiek ging zich opmaken voor de driepunter. Een ouderwetse NAC sfeer raakte al snel verstomd toen Rienstra knap de 2-3 in de verre hoek draaide (75′). Kansen over en weer, en 7 minuten blessuretijd lieten het stadion sidderen en koken tot de laatste snik. De verdiende goal voor NAC viel niet en NAC bleef gedesillusioneerd achter. Nul punten in de belangrijke wedstrijd voor de derde periodetitel.