Samen sporten houd je relatie op peil

Foto: Pexels Public domain

Verliefdheid is een ongrijpbaar fenomeen. Naarmate een vaste relatie voortduurt, bestaat de kans dat verliefde gevoelens afnemen of zelfs helemaal verdwijnen.

Tegen deze liefde-erosie bestaat een probaat medicijn: sporten met je partner.

Tanend huweijk

Nederland is een sportief landje en sporten doen we dan ook en masse. Uit statistieken van het Kenniscentrum Sport, een centrum dat zich inzet voor de toepassing van praktische en wetenschappelijke kennis van sport, is de helft van alle Nederlanders lid van een sportclub. Maar in veel gevallen beoefenen we sporten individueel of in teamverband. Sporten met je partner of met het hele gezin komt gek genoeg veel minder vaak voor. En toch blijkt uit verschillende studies dat sporten erg goed is voor je relatie en soms zelfs de redding van een tanend huwelijk kan betekenen.

Seksuele opwinding

Er bestaan verschillende laboratorium-studies (Aron, Norman, Aron, & Heyman, 2000 en Lewandowski, & Aron, 2004) die aantonen dat als twee partners samen spannende, fysiek uitdagende activiteiten aan de dag leggen, hun relatie inniger wordt en verstofte verliefdheidsgevoelens weer helemaal tot leven komen. Een van de verklaringen hiervoor ligt in het feit dat sporten ongeveer dezelfde symptomen veroorzaakt als seksuele opwinding, namelijk versnelde hartslag, ademnood en behoorlijk zweten. Uit de studies blijkt dat fysieke vermoeidheid mentaal onbewust kan worden verward met romantische gevoelens.(Dutton & Aron, 1974).Ga dus samen iets inspannends doen en er slaat ongetwijfeld een hernieuwde vonk over.

Aanpassen aan elkaars ritme

Om die emotionele band nog sterker te maken, kun je rekening houden met de uitkomsten van weer een ander onderzoek (Stel & Vonk, 2010). Uit die studie blijkt namelijk dat wanneer je samen met je partner bepaalde sporten doet, je je automatisch aanpast aan elkaars ritme. Als je samen gaat hardlopen, skaten of zwemmen zul je al snel automatisch je gedrag aan elkaar aanpassen. Binnen elke relatie vormt die non-verbale communicatie en stroomlijning een heel belangrijk onbewust fenomeen. Samen zo’n sport beoefenen verbetert dus je relatie. En het is nog gezond ook.

Aanmoediging is bevorderlijk

Wanneer je samen met je partner sport, dan moedig je elkaar automatisch flink aan. ‘Kom op lieverd, let’s go!’ Aanmoediging is heel bevorderlijk voor het saamhorigheidsgevoel en als dat gepaard gaat met zware fysieke activiteit is ook dit weer een factor die positief in je relatie doorwerkt. Bovendien kom je sportief gezien tot veel betere prestaties. In je eentje kilometers hardlopen is prima, maar met de aanmoediging van je partner gaat alles een stuk makkelijker.

Breda-Singelloop-4-oktober-2015 (35)

Kiezen voor avontuur

Tenslotte bestaat er nog een vorm van sporten die je met je partner kunt doen en die je ingedutte relatie een flinke boost kan geven. Dat is kiezen voor een avontuur. Uit een studie van A. Aron, Norman, E. N. Aron, McKenna & Heyman uit 2000 blijkt dat wanneer twee geliefden een avontuurlijke, opwindende, licht beangstigende fysieke uitdaging of activiteit meemaken, ze dieper bevredigd worden in hun relatie en zwaarder verliefd op elkaar worden.

Daarom is het een goed idee om uitdagende sporten te kiezen met je partner. De volgende sporten komen daar zeker voor in aanmerking: rotsklimmen in de Ardennen, raften in een wildwaterbaan, afdalen in grotten, parachute-springen, indoor skydiven, duiken, karten en – winnend aan populariteit – mud running, waarbij je over hindernissen met modder en water en door weer en wind een speciaal parcours moet bestormen. Door: Nieuws.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen