Wim Kieft in gesprek over verslaving

Foto: Boyd Smith Photo

Afgelopen week organiseerde stichting Betrokken Ondernemers Breda samen met Tools C&M in het Holland Casino Breda een inspirerende middag over verslaving bij werknemers.

Een op de twintig werknemers in ons land heeft last van een verslaving, een onderschat probleem. Alcohol en drugsgebruik kunnen het functioneren op de werkvloer negatief beïnvloeden. Daarnaast kan het leiden tot ziekte of onwenselijke of zelfs gevaarlijke situaties.

Alcohol- en cocaïneverslaving

Wie ziekteverzuim op de werkvloer wil terugdringen maakt hier werk van. Tien miljoen Nederlanders gebruiken alcohol. Van hen is 810 duizend alcoholverslaafd, wat kort door de bocht betekent dat men wel wil stoppen of minderen met drinken, maar het niet kan. Ook cocaïnegebruik is bezig aan een opmars. Gemiddeld gebruikt één op de honderd Nederlanders weleens een lijntje cocaïne. In de gezondheidszorg ziet men een flinke toename in het aantal cannabisgebruikers dat hulp zoekt.

Feiten verslaafde werknemers

Maar liefst één op de twintig werknemers heeft een vorm van verslaving en één op de vijf topmanagers drinkt excessief (een keer per week minimaal vijf glazen, per week minimaal tien glazen alcohol). Werknemers die problemen met alcohol hebben, zijn gemiddeld 40 procent minder productief, maken meer fouten en ongelukken (één op de zeven bedrijfsongelukken is gerelateerd aan alcoholgebruik). In 2011 waren bijna 70.000 personen in behandeling in de verslavingszorg.

Alcoholverslaving komt viermaal vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Met betrekking tot het excessief drinken zijn mannen vaak laag opgeleid in tegenstelling tot vrouwen; zij zijn vaak juist hoog opgeleid. 4% van de beroepsbevolking drinkt wel eens vlak voor of tijdens het werk, 1% doet dat minstens eenmaal per week.

De kans is groot dat je als werkgever een of meer verslaafden in dienst hebt. Veel verslaafden functioneren jarenlang prima op hun werk. Zij laten echter wel een hoger ziekteverzuim zien wat vier keer zo hoog is als van een gemiddelde medewerker en hun afhankelijkheid kost het Nederlandse bedrijfsleven jaarlijks naar schatting zo’n één miljard euro aan productieverlies. Daarnaast heeft verslaving vaak een hoop persoonlijke ellende tot gevolg, zoals schulden, agressie en relatieproblemen. Slechts 10% van de probleemdrinkers is bij de huisarts bekend en vaak wordt de verslaving pas opgemerkt als er een crisissituatie ontstaat.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen