Eerste officiële weegmoment; Mijn doel -15 kilo in de eerste fase, check!

Foto: Wendy Wiebenga

De eerste twee maanden van De Afvalrace zitten erop en deze twee bijzondere maanden zijn deze week afgesloten met een officieel weegmoment om te zien hoe ver ik al gekomen ben! Ook heb ik deze week mijn nieuwe doelen voor de tweede fase met mijn Personal trainer Eric besproken.

Ik kan je vertellen, er is weer genoeg te doen, en er zijn weer genoeg nieuwe uitdagingen voor me. Ik blijf er kei hard voor werken om nog meer kilo’s kwijt te raken, ik ga een mooi begin maken aan een nieuw leven als hardloopster en ik ga nog harder werken aan de Wendy die ik wil zijn, een trotse vrouw die weet wat ze wil en daar ook voor gaat.

Officieel weegmoment
Woensdag, mijn Personal training avond, de avond waarop ik keer op keer mijn grenzen verleg tijdens de trainingen maar ook de avond waarin ik kei hard aan het werk ben met de nieuwe Wendy. En niet te vergeten, die verschrikkelijke weegschaal. Ik zie er iedere week weer tegenop om op die weegschaal te moeten gaan staan. Leg de lat voor mezelf ook best wel hoog, er moet van mij iedere week toch minimaal een kilo af zijn, en alles daaronder stelt me dan ook aardig teleur. Die weegschaal is toch een beetje de bevestiging op al het harde werken. Wekelijks dus een spannend moment.

Deze week dacht ik dat mijn weegmoment anders zou zijn dan anders, namelijk een officieel weegmoment. Dus nerveus was ik de hele week al. Maar niets was minder waar. Ik ben woensdag avond net als alle andere normale woensdagavonden gewoon gewogen, maar er was verder niks officieels aan.

Toen begonnen bij mij de alarmbellen een beetje te rinkelen. Toen werd ik nog nerveuzer. We waren als kandidaten van De Afvalrace allemaal uitgenodigd om vrijdag 9 december om 19.00 uur aanwezig te zijn bij de Decathlon in Breda. Het zal toch niet dat ik daar midden in een sportwinkel, met allemaal winkelende mensen om me heen, en dan ook nog eens alle andere kandidaten en familie en vrienden van iedereen, dáár mijn officiële weegmoment zou gaan beleven?! Mijn grootste nachtmerrie…

En, die nachtmerrie kwam uit. Buiten voor de Decathlon hoorde ik al zeggen dat ze Eric met zijn weegschaal onder de arm naar binnen hadden zien gaan. Ik bleef nog zo naïef dat ik er nog steeds van overtuigd was dat dit niet ging gebeuren, maar toch.

We werden in de Decathlon, via een rode loper, warm ontvangen, door Eric en het personeel.

img-20161209-wa0002

img-20161209-wa0007

Eric vertelde ons over de afsluiting van de eerste fase van De Afvalrace en het personeel vertelde ons over de winkel en alle 36 soorten sport die te vinden zijn in de winkel. Maar daarna kwam toch echt dat  vreselijke moment. Wat ik voelde? Geen idee, boosheid, schaamte, verdriet, onmacht, ik denk dat ik wel weet hoe ze dit noemen. Onzekerheid. Héél veel onzekerheid. Ik weet dat ik erg goed bezig ben, maar ik zie het zelf nog niet echt in. Één voor één werden we naar voren geroepen en moesten we op de weegschaal. Ik ging met een hoop tegenzin naar Eric toe en ben toch maar gaan staan. Weet je wat zo stom is, de avond ervoor ben ik al gewogen, dus ik wist dat ik het doel wat ik mezelf gesteld had behaald had. Maar toch voelde ik me piep klein. Natuurlijk was het een mooi moment, dat je hoort dat je eigen trainer, mijn eigen Personal beul dan met iedereen deelt dat ik mijn eerste doel van 15 kilo behaald heb. Mijn gezicht sprak boekdelen!

img-20161209-wa0023

Maar in plaats van genieten van dit moment, werd het voor mij volschieten. Ik stond te trillen op mijn benen. Voor het eerst had ik écht door wat ik allemaal al bereikt heb. Dus ja, het was een enorme stap buiten mijn comfortzone, maar door deze confrontatie toch aan te gaan was daar ineens besef. Wauw, wat was het rot, maar wat ben ik toch blij met dit moment.

Cadeautjes
Als beloning op al ons harde werken kregen wij als kandidaten van De Afvalrace allemaal een cadeaubon ter waarde van € 30,- om te besteden aan een mooi product wat ons de komende maanden nog meer zal motiveren en helpen om voor onze doelen te blijven gaan.

img-20161209-wa0036

We hebben een rondleiding gehad door de winkel. Er is ons van alles verteld en laten zien. Op de hardloopafdeling bij de hardloopschoenen heb ik een voetanalyse gedaan. Eric voerde mijn gegevens in en ik moest een paar keer op en neer rennen over een vloer.

img-20161209-wa0025

img-20161209-wa0029

voetanalyse

En met het cadeautje van Decathlon Breda hield het deze week niet op. Ook mijn lieve vriendje Arjan kwam met een prachtig gebaar. Ik heb van hem deze week twee hele mooie armbandjes gekregen. Aan deze armbandjes hangen bedeltjes. De letter A en de letter W. Onze initialen. Samen knokken wij ons door dit proces heen en samen zijn we daarin ook sterk. Het is fijn om zo gesteund te worden. Samen afvallen is veel leuker  en makkelijk dan wanneer je er alleen voor staat.

20161208_181115

Ook ontving ik een bijzonder leuk telefoontje, van Leentje Henraat van Beauty & Me Oosterhout. Compleet overdonderd werd ik, midden in de H&M waar ik net een nieuwe sportbroek stond af te rekenen, met de vraag hoeveel ik tot nu toe al had bereikt met De Afvalrace. Ik vertelde dat ik al zeker 15 kilo kwijt was in een ruime 2 maanden. Erover praten kan ik wel, maar het dan ook echt voelen valt me zwaarder, leuke woordspeling. Omdat het natuurlijk een hele prestatie is dat ik al zoveel ben afgevallen en om die onzekerheid een beetje los te laten heb ik een heerlijke Facial behandeling aangeboden gekregen namens Beauty & Me Oosterhout waar ik volgende week heerlijk van mag gaan genieten.

En als klapper op de vuurpijn kon ik deze week een toffe Goody Bag ophalen bij Health Advies Breda…

20161211_194953

Deze week ook een minder leuk cadeautje
Een gebroken of zwaar gekneusde kleine teen. Jeetje wat een domper. Ik werd de ochtend nadat ik mijn teen hard tegen de onderkant van de bank had gestoten wakker en kon niet eens fatsoenlijk op mijn voet staan. Even een dagje rust genomen, de huisarts kon niets voor me betekenen, omdat het helen van een kleine teen alleen gaat door het nemen van rust. Ze kunnen zoiets niet gipsen of spalken. Maar ik laat me niet uit het veld slaan door dat nare kleine teentje. Ik ben de middag erna naar de fysiotherapeut geweest die het heeft ingetapet. Met de tape om mijn kleine teen en de teen ernaast was de druk al aardig wat minder. Dus, diezelfde avond gewoon gaan sporten, en de dag erna  ook en de rest van de week ook! Stoppen is geen optie, maar gewoon doorknallen! Twee dagen later ging ik al weer rennend over het hardloopveld in Oosterhout!

20161205_102414

Mijn doelen voor de tweede fase
Hardlopen, werken aan mijn onzekerheid en, meer water drinken!

Hardlopen
Één van mijn doelen voor fase twee. Maar ik zie mezelf helemaal nog niet als hardloper. Mijn ultieme doel zou zijn de 5km lopen met de Singelloop in Breda, maar Eric heeft me al snel overtuigd dat mijn doel dan niet 5km moet zijn maar een marathon. En alles daar tussen moet ik zien als tussen overwinningen en die overwinningen vieren. Eric garandeert me dat ik binnen die twee maanden al zeker de 5km een keer uitgelopen heb. En dan is het pas eind februari. Dan heb ik nog 7 maanden tot de Singelloop, dus opkrikken dat doel!

Dus… “Ik zie mezelf niet als hardloper.” moet eruit.

Maar wat ís een hardloper dan eigenlijk?

Mijn zoektocht begon bij Wikipedia. Maar volgens Wikipedia is een hardloper een niet giftige slang!

Kijk maar: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Hardloper_(slang)#/search

Dan maar naar de woordenboeken. Volgens de Dikke van Dale is een hardloper:

Iemand die hard loopt.

Tja… Volgens die definitie kan dan bijna iedereen dus een hardloper zijn, toch?

Met de omschrijving van hardloper van het Nederlands Woordenboek kan ik iets meer:

Iemand die als sportbeoefening of voor zijn gezondheid snel loopt.

Volgens deze definitie durf ik mezelf wel hardloper te noemen! Dat is namelijk wel wat ik wil.
Dus… “Ik ben een hardloper en ga kei hard trainen voor het maximale tijdens de Singelloop.”

Daarom heb ik dan ook bij de Decathlon een super mooi hardloopjasje uitgezocht.

http://www.decathlon.nl/loopjack-evolutif-xtrem-dames-id_8367761.html

img-20161209-wa0032
Onzekerheid
Afvallen geeft niet automatisch meer zelfvertrouwen.
Onzekerheid over mijn lichaam heeft vooral te maken met een gebrek aan zelfvertrouwen, niet durven zijn zoals ik werkelijk ben. Zelfvertrouwen heeft niets te maken met hoe ik eruit zie of hoeveel ik weeg, maar alles met degene die ik vanbinnen ben. Ik moet leren een onderscheid te maken tussen hoe ik werkelijk ben en het onjuiste zelfbeeld dat mij, vaak onbedoeld of onbewust, door mijn omgeving is aangepraat. Hierdoor kijk ik vaak op een negatieve manier naar mezelf.

Wat ik doe is mijn zwakheden uitvergroten, omdat ik daar steeds maar op gefocust ben. Ik luister steeds maar naar dat stemmetje diep van binnen, dat nooit echt tevreden is en bang is om anderen tekort te doen of teleur te stellen. Hierdoor heb ik bijna geen aandacht voor mezelf en voor wat ik nu eigenlijk zou willen. Dan praat ik mezelf het gevoel aan dat ik minder belangrijk ben dan anderen en er niet toe doe en ga ik over in het pleasen van de ander.

Maar hoe realistisch is dit beeld van mezelf eigenlijk? Om meer zelfvertrouwen te krijgen ga ik mijn aandacht meer op mezelf richten. Ik ga doen wat voor mij belangrijk is, ik ga doen wat mij gelukkig maakt en stop met de dingen die ik doe waar ik ongelukkig van wordt.

“Het grootste kwaad dat iemand kan overkomen, is dat hij slecht over zichzelf denkt.”

En… Meer water drinken!
Ken je de spreuk “Eerst water, de rest komt later”. Bij het menselijk lichaam is dat net hetzelfde. Water is nodig voor iedere functie die het lichaam uitvoert: het helpt bij de reiniging van het lichaam door middel van het transport van afvalstoffen en het helpt om onze lichaamstemperatuur op peil te houden. Ook beschermt water ons lichaam tegen verzuring. We verliezen dagelijks anderhalf tot twee liter water in de vorm van ademen, urine en transpiratie. Het vochtverlies is uiteraard nog hoger bij intensief sporten en warmte. Dat vocht moet dus dagelijks weer aangevuld worden.
Bij een vrouw zou het lichaam tussen de 45% en 60% uit water moeten bestaan. Uit een test op de sportschool bleek dat dit bij mij maar 48,7% is.
Dus, ik ga drinken! Veel drinken…

20161211_195003

Met behulp van mijn twee mooie nieuwe shakers van Health Advies Breda waar een liter water in kan. Twee van die volle flessen is al weer twee liter!

Tot slot… Weer een receptje!

Zwarte bonen brownie

brownie

Benodigdheden:

  • Een blik zwarte bonen (blik van 400gr)
  • 100 gram dadels
  • 2 eieren
  • 50 gram cacaopoeder
  • 2 theelepels vanille suiker
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 eetlepel kokosolie (gesmolten)

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Laat ze dadels tien minuten weken in warm water.

Laat  de zwarte bonen en de dadels goed uitlekken en mix alle ingrediënten tot een glad geheel. Bekleed een bakvorm met bakpapier en giet het beslag in de bakvorm.

Bak de brownie 20-25 minuten in het midden van de oven.

Wendy wordt begeleid door Eric de Jong van EDJ Sports en dit wordt mede mogelijk gemaakt door een aantal sportieve partners. Neem contact met ons op als je hierin wat zou willen betekenen. De Afvalrace West-Brabant is te volgen via Facebook en de sites van Breda & Roosendaal Nieuws.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen