Trailrun, Familie Bootcamp bij Decathlon Breda en afkickverschijnselen…

Foto: Wendy Wiebenga

Van een weekend vol met toffe sportervaringen tot afkickverschijnselen omdat ik even niet kon sporten door een werkavond en de heftige storm van de week! En… De focus zou voor mij van de weegschaal af gaan…

… maar als de weegschaal dan ineens al twee weken een beetje stilstaat is het toch wel moeilijk om je focus te verleggen hahahaha!

Trailrun clinic georganiseerd door trainer John!
Zaterdag deed ik samen met Arjan mee aan een Trailrun clinic georganiseerd door trainer John van Enforce run. Fotograaf Jasper van der Schoof  van Foto Jasper heeft van deze dag prachtig mooie foto’s gemaakt.

Met een groep van 8 nieuwsgierige mensen zijn we na een warming up door John meegenomen naar het sprookjesachtige natuurgebied in Dorst achter restaurant Beum.

Tijdens een trailrun loop je namelijk niet over de verharde weg maar door de natuur. Je loopt over smalle bospaden met hindernissen die de natuur heeft aangelegd, zoals boomstronken, bladeren, mos, zand, door plassen, enzovoort. Trailrunning wordt daarom ook wel off road hardlopen genoemd. Bij trailrunning gaat het niet om het lopen van een snelle tijd, maar het gaat meer om de belevenis. En wauw wat een belevenis was het.

Door het heiige gebied rondom de waterplassen, tussen de runderen door, door het water, het zand en het bos. Met het geluid van stilte en af en toe een fluitende vogel om je heen.

In totaal hebben we 5 km gelopen. Met een aantal pauzes tussendoor om wat Core Stability oefeningen te doen en ademhalingsoefeningen en weer even op adem te komen en te genieten van het zijn.


Het was dus niet alleen een heerlijke off road run maar ook een mindfull run. Lekker tot jezelf komen en genieten van alles om je heen. Zo kan ik iedere dag wel een paar kilometer hardlopen.

Trailrunning is een perfecte aanvulling op het normale hardlopen. Door de onstabiele ondergrond moet je tijdens het lopen meer balanceren. Hierdoor train je de enkels, benen en het bovenlichaam. Doordat deze spieren sterker worden, loop je op het gewone asfalt een stuk sneller. De zachte ondergrond van de off road paden zijn ook beter voor je gewrichten. Deze hoeven dan minder harde klappen op te vangen dan tijdens een loop over verharde paden. Doordat de paden vol met obstakels liggen, is het ook belangrijk om geconcentreerd te lopen.

We hebben na afloop een super leuke Goody Bag meegekregen met een gezond sportdrankje van Doubdle, een flesje water, een lekkere muesli reep en het magazine Run2Day.

Het was een geweldige belevenis.

Ook Arjan had echt de smaak te pakken. Komend weekend gaan we samen een weekendje weg naar een natuurgebied in Limburg. En ik kan je alvast verklappen dat onze hardloop out fits als eerste in de koffers belanden. Want dat we ’s morgens vroeg een rondje de natuur ingaan voor een heerlijke off road, mindfull run, staat al vast!

John, super bedankt voor deze fantastische beleving. Wendy staat voor mij symbool voor positieve verandering. Ook al ken ik haar persoonlijk niet zo goed weet ik wel dat als je in zo een korte tijd je dit kunt bereiken wat Wendy reeds heeft bereikt je een heel belangrijke eigenschap bezit: Doorzettingsvermogen. Mijn respect heeft ze daardoor.

John wilde deze week ook wat vertellen

Er is mij gevraagd als running trainer om een stukje over Wendy te schrijven. Nu ken ik Wendy persoonlijk niet goed maar sportief ken ik ze al wel door en door.

Als ik aan Wendy denk is de eerste gedachte die bij mij opkomt: Die houdt van aanpakken.

Sinds Wendy begin januari instroomde in de Enforce run trainingsgroep in Ulvenhout had ik al een waarschuwing gekregen van Eric dat we die moesten remmen. Op zich geen verkeerd bericht want ik heb ze liever zo als dat we ze constant moeten stimuleren om in beweging te komen.

Ik weet het nog goed de eerste running training die Wendy met de groep volbracht,  was op het intervalparcours in de Wolvenhoek, we hebben daar de ideale situatie om op een rondje ieder zijn eigen tempo te laten lopen. Toen was het mij al duidelijk, die is niet te stoppen en loopt gewoon de eerste 20 minuten vol, en als ik niet zou zeggen dat ze moet stoppen gaat ze dus gewoon door.

De afgelopen weken heeft Wendy lekker met de opstapgroep op maandagavond meegetraind en haar duurvermogen opgebouwd, altijd vrolijk en vol energie. Toch zag ik met de gezamenlijke duurloop een nerveuze Wendy aan het vertrek staan, haar doel was om 5km te hardlopen op een  parcours door het Ulvenhoutsebos. Twijfels over “kan ik dat wel, heb ik wel juist gegeten vanmorgen, loop ik niet verkeerd. Voor het vertrek nog even duidelijk gemaakt dat ze haar eigen tempo moet lopen, dan zou het goed komen. Het resultaat is bekend, Wendy liep 6km en heeft de smaak te pakken van het hardlopen.

Afgelopen zaterdag heeft ze ook kennis gemaakt met trailrunning in de prachtige omgeving van Surae Dorst. Hardlopen is niet alleen maar op het horloge kijken hoe snel je loopt maar ook genieten van de omgeving, dat heeft Wendy duidelijk ontdekt en heeft er erg veel plezier in samen met haar vriend. Kijk,… dan heb je het begrepen en hebben we er weer een hardloopster bij.

Afkickverschijnselen
Maandag avond kreeg een grote groep van mijn studenten hun diploma en daar moest ik natuurlijk bij zijn. Maar… Daardoor kon ik natuurlijk mijn vaste hardlooptraining niet mee lopen. Afkickverschijnselen!!! Dus, na de diplomering geen wijntje, geen biertje maar snel naar huis om me om te kleden en nog even twintig minuten te fietsen en een lesje Hot Yoga mee te pakken.

En toen was het eindelijk donderdag, de avond van mijn tweede hardlooptraining in de week, begon het zo enorm te stormen dat de training te onverantwoord was om door te laten gaan.

Ik had mijn hardloop outfit al aan om nog even snel boodschappen te doen, maar waaide mijn broek en mijn nieuwe jasje gewoon uit. Selfie is dan ook een beetje mislukt.

In plaats van hardlopen ben ik door de storm naar de sportswchool gereden voor een heerlijk avondje zwemmen, sauna en zonnebank!

En… alle tijd wel voor trainer Ruud om deze week ook iets over mij te vertellen!

En dan kon hardloop trainer Ruud natuurlijk niet achter blijven

Een doorzetter is Wendy wat mij betreft zeker, ze stelt haarzelf doelen en gaat door totdat deze bereikt zijn! Haast elke week heb ik haar fysiek zien veranderen en zie haar ook erg gelukkig zijn met het resultaat wat ze tot nu toe al bereikt heeft.

Ik heb het geluk om haar op donderdag avond in Oosterhout te mogen bekwamen in het hardlopen, iets waar ze meermaals over uit heeft gesproken dat ze dit toch wel erg leuk vind.

Wie herinnert zich niet haar eerste hardloop avontuur, een spontane vijf kilometer training?

Ondertussen heeft ze ook al leuke, uitdagende en wat ons betreft reële hardloopdoelen gesteld voor in de nabije en verdere toekomst, voor ons allen een mooie uitdaging om daar samen aan te werken.

Een ding wil ik nog extra kwijt over Wendy, een leuke spontane meid die zeker op haar eigen manier boordevol humor aanwezig is op elke training.

Wat dat betreft een voorbeeld voor velen wat mij betreft, sporten is leuk en tijdens het sporten mag de nodige lol niet ontbreken.

Net als jullie allemaal ben ik erg benieuwd naar het ongetwijfeld verbazingwekkende resultaat wat Wendy bereikt heeft tijdens het finishgala.

Dat het voor haar daar niet stopt, ook daar ben ik van overtuigd.

De weegschaal stond even stil…
Stond gelukkig. Twee weken een beetje uitgecheckt geweest en in plaats van mijn nieuwe voedingspatroon aan te houden ben ik behoorlijk wat brood gaan eten. En dat liet de weegschaal me helaas ook zien, maar ik ben weer ingecheckt en ben de grens van 80 kilo eindelijk voorbij aan het gaan!

Wendy wordt begeleid door Eric de Jong van ENFORCE en dit wordt mede mogelijk gemaakt door een aantal sportieve partners. Neem contact met ons op als je hierin wat zou willen betekenen. De Afvalrace West-Brabant is te volgen via Facebook en de sites van Breda & Roosendaal Nieuws.

Reacties