Wendy´s laatste blog: Het einde van De Afvalrace is voor mij pas het begin van mijn nieuwe leven

Foto: Shoots & More / Wendy Wiebenga

“Het zit er op!”, is wat ik steeds voorbij hoor komen. Het einde van De Afvalrace West-Brabant. Je hebt je doel bereikt, nu alleen nog maar vast houden! Echter ligt het toch iets anders. Het zit er namelijk niet op, het is pas het begin. Ik kan eindelijk beginnen aan het leven waar ik voor heb gekozen.

Wel is dit mijn laatste blog. Mijn laatste verhaal welke ik met jullie deel via deze weg. En in deze laatste blog wil ik met jullie terugblikken op een bijzonder half jaar.

Dit was ik… zomer 2015! Een foto van zomer 2016 kon ik niet eens meer vinden omdat ik toen echt niet graag meer op de foto stond. Toen woog ik meer dan ik ooit heb gewogen. 110 kilo, 1.70m lang… extreme, of ook weleens genoemd, morbide obesitas. Een BMI van 38.1 en een vetpercentage van 44%.

Hoe had ik het ooit zo ver laten komen?! [Lees Wendy’s blogs terug.]

In de zomer van 2016 is voor mij dan ook de knop om gegaan. Ik was een vrouw van 110 kilo die absoluut niet gelukkig in het leven stond en een enorme angst had voor mijn gezondheid en mijn toekomst. Op Facebook kwam een oproep voorbij van De Afvalrace West-Brabant, een half jaar lang, gratis, gewichtsverlies en onder professionele begeleiding van een Personal trainer. Dat wilde ik wel, dus uit spontaniteit mezelf hiervoor aangemeld. Echter werd het in een stroomversnelling een serieuze aanmelding. Ik mocht op intake en daar voelde ik binnen 5 minuten al dat de man tegenover mij zomaar weleens heel erg veel voor mij kon gaan betekenen. En dat gevoel was wederzijds. Nog geen maand later hoorde ik dat ik geselecteerd kandidaat was voor De Afvalrace West-Brabant in de woonplaats Breda.

Die man tegenover mij tijdens mijn intake, toen nog een vreemde, confronterende man die ik geen plek kon geven zie ik nu als de man, mijn Personal trainer en coach, die ervoor gezorgd heeft dat ik ruim 35 kilo lichter ben en kan zeggen dat ik trots ben op de vrouw die ik nu ben! Hij heeft me in laten zien dat ik wel degelijk kan kiezen voor mezelf en voor het leven wat ik graag wil leven.

Natuurlijk is het een proces waar je zelf doorheen moet, en dat heb ik ook gedaan, maar zonder de woorden van mijn coach die me keer op keer aan het denken hebben gezet en de strenge doordringende toon in zijn woorden tijdens de trainingen om nog meer mijn grenzen op te zoeken, was het me nooit zo snel en zo goed gelukt om te worden wie ik wil zijn.

De maanden tijdens De Afvalrace West-Brabant vlogen voorbij en zo ook de kilo’s, en deze verminderen nog steeds. Ik viel op een stabiel tempo af, ongeveer een halve kilo tot een hele kilo per week. Mensen in mijn omgeving en zelfs mensen die ik niet kende gaven me complimenten, wat voelde dat ontzettend goed. Ik had nog nooit zo veel complimentjes ontvangen in mijn leven, dus dat voelde erg raar maar ook super fijn.

Met een paar simpele motiverende woorden kun je iemands dag helemaal inkleuren.

Dit ben ik nu!

Inmiddels is het alweer april 2017. Ik heb mijn streefgewicht (70 kilo, eigenlijk 69 kilo, wil de 6 zo graag zien op de weegschaal) nog niet helemaal gehaald. Met een gewicht van 72,2 kilo heb ik een gezond BMI en als ik rond de 70 kilo weeg is iets meer of iets minder ook prima. Maar ben mega trots op de 73 kilo die ik nu weeg! In maart heb ik mijn eerste 4,5 kilometer tijdens een evenement gelopen in 23 minuten. Op naar de 10km, de halve marathon en in de toekomst de hele van Rotterdam, in de geboortestad van mijn lieve papa. Mijn vetpercentage is van ongeveer 44% gedaald naar minder dan 30%, met andere woorden, een normaal, gezond vetpercentage. Ik geniet intens van mijn momenten in de sportschool en doe bijna niets liever meer dan lekker tekeer gaan met dumbbells, kettlebells en barbells. Ik ben lichtelijk sportverslaafd, maar ik geniet er elk moment van.

Natuurlijk ben je nooit helemaal klaar. Ik heb mijn streefgewicht dan wel bijna behaald, maar dan is het nog de kunst om op mijn streefgewicht te blijven. Het sporten en mijn voeding daar weer op aan te passen zodat ik niet terug val, maar ook zeker niet doorsla en blijf afvallen, op een gegeven moment is goed ook gewoon goed. Ik heb dus al wat doelen behaald, maar ik blijf nieuwe doelen stellen.  Echter dan wel geen gewichtsdoelen meer, maar sportdoelen!

Mijn vriend woont inmiddels ook voor de helft van de tijd in de sportschool, het is superfijn om met iemand samen te zijn waarmee je je passie kan delen. Elkaar motiveren en samen aan die doelen te werken. Ook hij stelt zijn doelen keer op keer bij en elkaar daarbij helpen is geweldig.

Ik heb mijn levensstijl het afgelopen jaar volledig omgegooid, van bankhanger naar lichtelijk verslaafde sportster. Ik probeer nu elke dag zo gezond mogelijk te eten en drink vrijwel alleen nog maar water en thee in plaats van de cola die vroeger in liters per dag naar binnen gingen. Ongezonde voeding, onnatuurlijke suikers en onnodige vetten en koolhydraten laat ik zoveel mogelijk staan. Maar af en toe lekker zondigen, een taartje (of 2), een flinke lading Sushi of heerlijke blokjes nougat doe ik ook gewoon nog steeds. In principe zijn er dus geen voedingsmiddelen die ik afgezworen heb, maar ik probeer wel zo vers en gezond mogelijk te eten. En vooral, een balans aan te brengen in mijn voedingspatroon. Op maandag een taartje, betekend op dinsdag beter opletten! Een wijntje in het weekend, betekend dat weekend iets beter mijn best doen op de sportschool.

Ik hoop dat ik iedereen die ook maar een beetje ongelukkig is met het lichaam waar die in leeft met mijn verhaal gemotiveerd heb. Ik denk namelijk echt dat iedereen kan veranderen, maar dan moet je er wel echt achter staan en er iets voor doen. Ja het is eng en ja het is niet altijd even makkelijk. Maar het is zeer zeker de moeite waard.

Ik ga De Afvalrace enorm missen. Niet de blogs, de aandacht en de spotlights, maar vooral het delen van mijn verhaal waarmee ik mensen kon inspireren en motiveren en ze kon laten inzien dat er voor iedereen een weg is om te worden wie je graag wil zijn.

Bij deze wil ik daarom nogmaals iedereen bedanken die mij heeft bijgestaan tijdens mijn Afvalrace. Ik heb het dan wel helemaal zelf gedaan, maar alle motiverende woorden tussendoor hebben mij echt geholpen!

Be your own superhero!

Rest mij nog één dingen wat ik graag met jullie wil delen…

Middels een brief aan mezelf wil ik met jullie als mijn getuigen afscheid nemen van de oude Wendy en gaan genieten van het leven waar ik voor heb gekozen.

Lieve Wendy,

Ik zal me even aan je voorstellen, je oude ik.
We kennen elkaar nu pas net een half jaar maar het voelt alsof we elkaar al ons hele leven kennen.

Soms is het echter moeilijk om iets gewoon te vertellen of te zeggen tegen  iemand, daarom dacht ik, ik schrijf je een brief.

Jeetje Wen, wat ben jij een mooi mens. Zowel van buiten als van binnen. Ik zie een prachtige, stralende vrouw als ik naar je kijk. Een strijdlustige dame die durft te kiezen voor zichzelf en alles doet en aangaat om haar doelen te bereiken. Ik zie een vrouw die fantastische mensen om zich heen heeft gecreëerd van wie ze liefde krijgt en haar liefde mee deelt. Het zijn er niet veel, maar ze zijn echt.

Ik zie een vrouw die in strijd is met haar emoties en onzekerheden. Iemand die nog sterker wil worden dan ze al is. En bovenal, ik zie een fitgirl. Een sportieve vrouw met een gezonde levensstijl die niet meer weg te denken is uit de sportschool.

Wauw wat ben ik daar stiekem een beetje jaloers op. Als ik zo naar je kijk dan zou ik zo graag willen zijn zoals jij. Je bent een inspiratie en motivatie voor heel erg veel mensen, in elk geval voor mij. Jij bent het levende bewijs van het feit dat alles wat ver weg en onmogelijk lijkt wel degelijk mogelijk is. Als je het maar doet, er achter staat en er echt voor durft te kiezen. En alle tegenslagen die je dan op je pad tegen komt overkomen je, je bekijkt ze en analyseert ze en buigt ze om tot iets positiefs om weer door te gaan. Vallen, opstaan, leren en doorgaan! Dat getuigd van een vechtersmentaliteit waar menig mens jaloers op kan zijn. Kortom ik zie een fantastisch mens.

Waarom ik je deze brief schrijf is omdat ik erg blij ben dat we elkaar het afgelopen half jaar ontmoet hebben, maar ik merk dat het toch beter is om is om afscheid te gaan nemen van elkaar.

Lieve Wen, jij bent de stuurvrouw van je eigen schip. Jij had het lef om te varen in de koers die jij graag wilde. Het was spannend op zee met alles wat je tegen bent gekomen. Tegenslagen door de wind, de stroming van het water, het onvoorspelbare weer en alle tegenliggers die je onderweg tegen bent gekomen. Maar je vocht en vecht nog steeds! En dat maakt dat jij uiteindelijk zult aanmeren op jouw droomeiland. Iemand die dat doet en kan, die kan de hele wereld aan en mag trots zijn op zichzelf.

Wen, het gaat je goed. Geloof in jezelf! Wordt wakker want dit is jouw droom die je leeft!

We zullen elkaar niet meer ontmoeten, maar weet dat ik altijd aan je zal blijven denken!

Liefs je oude ik

Heb jij het Finish Gala van Wendy helaas moeten missen? Zie hier 2 leuke filmpjes van haar geweldige dag en haar podiummomentje!

Met dank aan:

 • De Afvalrace voor de prachtige Polar M400 watch
 • Leentje Henraat van Beauty & Me voor de gezichtsanalyse en beautybehandeling
 • Kookstudio Puur en Natuurlijk tomaat voor de toffe kookworkshops
 • 2Bloom voor de prachtige boeketten
 • Boerschappen voor het heerlijke voedingspakket
 • Decathlon voor de top Bootcamp en de cadeaubon te besteden bij jullie in de winkel en de sporthulpjes
 • Jois van Fysiotherapie de Warande voor de 3 fitheidscans
 • Narón voor de sport BH en het prachtige lingerie setje
 • Bastiaansen Modestad voor de mooie nieuwe outfit
 • Automotions Peugeot Roosendaal voor de prachtige Peugeot 3008 bestickerd met het logo van De Afvalrace door EuroPromo Textiel
 • Fernanda Borrels & Bites voor de overheerlijke lunch
 • Nancy van Bijsterveld voor de prachtige visagie op de grote dag, door de make-up straalde ik nog net een beetje meer.
 • Aniek Bakx voor het prachtige kapsel op de grote dag, voelde me een engeltje!
 • Shoots & More voor de prachtige fotoshoot
 • Eetcafé D’n Brooy in Gilze voor het heerlijke 3 gangen diner
 • Sport- en ontmoetingscentrum Jeugdland Ulvenhout voor de prachtige feestlocatie
 • JG Sound & Vision voor de top muziek tijdens het Finish gala
 • Club Pellikaan Breda voor alle dagen sporten naast mijn Personal training en de motiverende woorden van alle coaches
 • Back2thegym voor de gratis proefles Funboksen
 • Bibi van Made by Bibi voor de prachtige statement armband
 • Eric de Jong, mijn Personal trainer en coach, zonder hem was het me nooit gelukt
 • Trainers Michael, Jochen, Ruud en John voor de toptrainingen
 • Jill Heestermans, ambassadrice van De Afvalrace… mijn grote steun en toeverlaat
 • Mijn lieve vriendje Arjan voor de steun door weer en wind… dik, dun, vrolijk of chagrijnig hij was en is er altijd voor me
 • Mijn familie en schoonfamilie die enorm trots op me zijn en me hebben gesteund in al mijn keuzes en stappen…
 • Mijn lieve vrienden en nieuwe vrienden die me het afgelopen half jaar enorm gesteund hebben
 • Mijn fijne collega’s die keer op keer al mijn verhalen hebben moeten aanhoren en ook bleven luisteren! Ook al waren het soms mopperverhalen of geklaag… ze waren er voor me…
 • Daniël van Breda.nieuws.nl… die trouw mijn blogs las, postte op Facebook en door deelde!
 • Natuurlijk ook al mijn lieve sportmaatjes en in het bijzonder Luelle, Mark en Christiaan, mijn mede Afvalracers!
 • En tot slot al mijn lieve trouwe volgers… bedankt voor al jullie steun en lieve woorden

Wendy werd begeleid door Eric de Jong van ENFORCE en dit werd mede mogelijk gemaakt door een aantal sportieve partners. Neem contact met ons op als je hierin in de toekomst wat zou willen betekenen. De Afvalrace West-Brabant is te volgen via Facebook en de sites van Breda & Roosendaal Nieuws.

Reacties