Voeding binnen de Afvalrace

Samen met mijn saxofoonmaatjes aan het water ipv wijn
Samen met mijn saxofoonmaatjes aan het water ipv wijn
Foto: Cindy

Afgelopen coachingssessie werd er een nieuw item behandeld in deze afvalrace: voeding. Ik zag daar persoonlijk wel tegenop. Ik dacht bij mezelf: als ik maar niet weer een hoop andere dingen moet eten en laten, want daar zit ik niet op te wachten.

Ik geloof zelf in gezond en afwisselend eten. Je kent ze wel, de diëten met “je mag geen groene, maar wel een rode paprika” eten. En oh.. er zit toch wel veel suiker in mango… pfff… Van dit soort eetpatronen ben ik nog nooit gelukkig geworden. Maar wat schetst mijn verbazing: de eerste stap is vrij relaxed!

Water, water, water..

De mens bestaat voor meer dan 70% uit water en dat is dan ook het belangrijkste deel qua voeding wat ik dagelijks aan mijn lijf moet toevoegen. In de zomer vind ik dat geen enkel probleem. Maar ook in de herfst en straks in de winter zal ik toch aan mijn twee liter water per dag moeten komen. Hoe doe ik dat?

Nou gewoon, elk moment van de dag zet ik water neer of neem ik het mee. Op kantoor, tijdens de repetitie, in de auto, in het bos en natuurlijk tijdens het sporten. Ik heb altijd een fles water bij me, want anders denk ik er gewoonweg niet aan. Het duurt tot ongeveer 6 weken voordat een nieuwe gewoonte geïnstalleerd is. Als het voor mijn neus staat, dan pak ik het wat sneller.

water op het werk
water bij de repetitie

Liever kwaliteit dan kwantiteit

Daarnaast geeft trainer Eric de Jong aan dat je je eten over minimaal 5 momenten op de dag verspreidt. Dus 3 maaltijden en 2 of 3 tussendoortjes. Welke voeding en hoeveel is nog niet eens aan de orde. Wel de hoeveelheid brandstof o.a. uitgedrukt in calorieën. Niet dat ik zo’n teller ben, maar met mijn lengte (1m62) en een gewicht van boven de 90 kilo is het wel van belang dat ik tussen de 1300 en 1500 kCal eet om mijn lijf goed te laten functioneren en gewicht te verliezen. Nu is het niet aan te bevelen om 2x per dag fastfood naar binnen te gooien, het gaat wel om goede bouwstenen voor je lijf. In de volgende blogs vertel ik daar meer over.

Alcohol

Voor mijzelf heb ik nog een andere, wat moeilijkere stap toegevoegd. Een van mijn doelen is om mijn wijnconsumptie drastisch te verminderen. Ik heb de neiging om na 1 wijntje niet te stoppen. Dat worden er al gauw twee en in het weekend gaat de fles leeg. Tja.. In de vorige blog heb je kunnen lezen hoe dit nu voor mij is en ik moet zeggen: het went. Ik drink in het weekend 1 wijntje en daar hou ik het dan ook bij. Ik trakteer mezelf dan wel op een goede wijn. Eentje waar ik écht van kan genieten. En ik vind dat het daar ook om draait. Ook hier: liever kwaliteit dan kwantiteit! Tot nu toe gaat dat goed.

Water ipv wijn, samen met mijn saxofoonmaatjes bij bigband 2swing4u

 

Ik doe mijn best om heerlijke afwisselende recepten te zoeken en écht van mijn eten te genieten. Genieten vind ik belangrijk. En langzaam begint mijn bewustwording ook daarin te groeien. En met kookboeken van Pascale Naessens en het lokale groente-abonnement bij Boerschappen voelt deze Bourgondiër, zich nog steeds Bourgondiër.

Tot volgende week!

Groetjes Cindy

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen