Cindy’s voeding toen en nu

Foto: Mandy Glaudemans

Een van de belangrijkste zaken met betrekking tot het afvalproces is je voeding. Je kunt sporten tot je een ons weegt (bijna letterlijk zou ik haast willen zeggen) maar als je daarna weer alles erbij eet heeft het weinig zin. Ik heb ooit zelfs geleerd dat het afvalproces voor 70% door voeding wordt bepaald.

Wat werkt voor mij

In de afgelopen 5 maanden is mijn calorie inname omlaag gegaan, want ik at gewoon te veel. Ik at wel gezond en nog steeds. Gezond eten is dat je je 80% aan je basis voeding houdt en tot maximaal 20% ongeveer mag genieten van andere zaken. Die 20% bestaat bij mij uit een wijntje, een extra kaasje, nootje of olijfje en een stuk donkere chocolade. Ook niet heel ongezonde zaken, maar ze dragen niet direct bij aan gewichtsverlies.

Mijn afvalhistorie is al behoorlijk lang en mede daarom moet ik meer moeite doen dan de gemiddelde mens om mijn gewicht te verliezen. Ook wil ik af en toe echt genieten van dat wijntje, omdat ik dan niet het idee heb dat ik met een dieet bezig ben. Sterker nog: ik wil op een manier eten die ik mijn hele leven lang kan volhouden. Crash diëten heb ik genoeg gedaan en leveren niks op. Ja, extra veel kilo’s er weer bij kan ik je melden. Daar ben ik inmiddels wel van genezen.

Kettle Bell training met Martijn

Kleine veranderingen

De veranderingen zitten dus in de hoeveelheden per dag maar ook in het aantal koolhydraten. Ik merk dat ik beter functioneer als ik brood, aardappels, pasta en rijst laat staan. Niet altijd hoor, want dat zit in de 20% speelruimte. En ik dronk elke dag wel een wijntje en in het weekend meer. Dat heb ik 5 maanden geleden aangepast: Door de week drink ik geen wijn meer en in het weekend houd ik het op maximaal 2 glazen. Tot mijn verbazing lukt me dat prima. Tot slot probeer ik door de week niet te snoepen. Dat valt niet altijd mee. Soms heb ik echt zin in dat stukje chocolade…

Uiteindelijk is de grootste verandering dat ik weer vertrouwen heb in mijn eetpatroon. Ik geniet van mijn eten en ben niet bang dat ik weer in gewicht ga toenemen. En dat is voor mij zo’n enorme winst, dat had ik van tevoren niet kunnen bedenken. Voor het eerst in 30 jaar (ik deed mijn eerste dieet toen ik 14 jaar was) heb ik het gevoel dat ik alles in mijn leven kan bepalen zoals ik het wil. Het heeft even tijd gekost, maar wat ik er voor terug krijg is onbetaalbaar!

Tot volgende week weer.

Groetjes Cindy

Cindy wordt begeleid door Eric de Jong van ENFORCE en dit wordt mede mogelijk gemaakt door een aantal sportieve partners. De Afvalrace West-Brabant is te volgen via Facebook en nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen