Belg in Breda: Winnetou

Foto: Youtube NAC-BredaTV

Zijn maidenspeech in de kleedkamer van NAC Breda moet indruk hebben gemaakt. De troepen van Stijn Vreven zijn in een paar weken tijd  getransformeerd van een stelletje wispelturige voetballers naar koele winnaars. De Indiaan is met NAC aan Winnetou, wist de B-side op hun spandoek fijntjes te vermelden. Tussen het supporterslegioen zitten er een paar briljante copywriters.

Heeft NAC met de aanstelling van de Belgische cultheld eindelijk de ontbrekende schakel gevonden? Een coach met een groot strijdershart die de club weer op het niveau brengt waar het thuishoort? De clubslogan NOAD: Nooit Opgeven, Altijd Doorgaan, kon alvast uit zijn hand geschreven zijn.

Als speler werd hij geprezen voor zijn fanatieke manier van verdedigen en tomeloze inzet. Met zijn wapperende haren en scherpe blik kreeg hij van de supporters al snel de bijnaam De Indiaan toebedeeld. Vreven was de ultieme verpersoonlijking van vechtlust waar je veldslagen mee wint en supporters in je hart sluit.  Laat het champagnevoetbal maar aan de wasmiddelfabrikant over.

Vreven is een man die vasthoudt aan zijn eigen stijl, waarden en normen. Toen hij bij Vitesse een opmerking had gemaakt over een te laconieke ‘kerststemming’ werd hij door het bestuur meteen naar het tweede elftal verwezen. Tranen zal hij niet gelaten hebben. Enkele weken later hield hij de eer aan zichzelf en vertrok. Een echte Indiaan laat zich niet muilkorven door betweterige voetbalcowboys.

Maar ik besef, de houdbaarheidsdatum van een voetbalcolumn duurt niet langer dan de volgende wedstrijd. Scorebordjournalistiek in zijn puurste vorm. Bij verdere tegenvallende resultaten zal Winnetou dringend gevraagd worden het Rath Verlegh-reservaat te verlaten. De keiharde werkelijkheid in het moderne voetbal.

Echter zover is het nog niet. Vrijdagavond werd de scalp van Achilles ’29 genomen. Vreven kent zijn klassiekers uit de Griekse mythologie. In zijn Ilias beschreef Homerus Achilles als een schone dappere held maar die ook kwestbaar was en stierf door een giftige pijl die hem raakte in zijn hiel. Een Indiaan met voetbalwijsheid, een gouden combinatie.

Ik geloof nog steeds in een goede afloop en afspraak in mei op de Grote Markt voor de viering van de promotie naar Eredivisie. Het ga je goed Stijn!

Sinds december 2015 is Gert freelance redacteur en columnist voor Breda Nieuws.

Belg in Breda
Columnist Gert Haesevoets
Dossier: NAC Breda

Reacties