Het verlangen van de Kenner

Foto: Edwin van den Heijkant

De pluim van Gerrit. Daar gaat het om. Al dagen. Schaatsliefhebbers schrikken wakker als zij de weersverwachtingen van Gerrit Hiemstra lezen op twitter. Ut giet oan! Van een Elfstedentocht is geen sprake maar de ijzers kunnen uit het vet. Althans dat is de conclusie van schaatsminnend Nederland bij het zien van de grafiekjes van ’s lands bekendste weerman.

De teleurstelling is groot als de ijspret uitblijft. Vlak voor het weekend ligt dat wat een mooie ijsbaan moet zijn achter kasteel Bouvigne er werkeloos bij. De pluim van Hiemstra maakt een onverwachtse beweging. Te weinig vorst in de nachten om de ijsdikte te doen aanzwellen om de leden van vereniging IJsvermaak toe te laten.

Zondagochtend loop ik met mijn neefje door het Mastbos. Gelokt door de fel schijnende winterzon en die prachtige heldere diepblauwe lucht moeten we naar buiten. “Kan ik op het ijs?”, vraagt de kleine man. “Ik zou het niet doen”, antwoord ik. Een paar meter verderop bij het Turfven wagen een paar waaghalzen een rondje op hun ijzers. Het ziet er prachtig uit. We lopen verder richting de Galderse Heide. De vergezichten zijn prachtig. Mijn neefje sprint enthousiast naar het vlonderpad. “Wat is het hier mooi”, roept ie. Ik moet toegeven. Onder deze omstandigheden is dit deel van Mastbos een van de mooiste plekjes van Breda.

Een paar honderd meter verderop zie ik het goed. Een paar dapperen schaatsen op het grote ven. Het geluid van de krakende zwarte ijsvloer klinkt prachtig. De schaatsers stralen van geluk. Mooier wordt het niet meer vandaag. Wat een prachtige zondag. Snel richting de warme chocolademelk met slagroom. Nu maar hopen dat de pluim van Gerrit alsnog de juiste richting vindt.

Edwin van den Heijkant beschouwt onder het pseudoniem ‘de kenner’ het wel en wee in Breda.

Reacties