Linda’s Blogumn: tijd om te plannen en te kiezen

Foto: Linda Janssen

Ik ben geen fan van deze tijd van het jaar. De gezellige decembermaand ligt al best weer een eind achter je en de leuke dingen die nog gaan komen liggen nog best een eindje in het verschiet. Dat maakt dat het hier en nu een beetje mwoah… is.

Net zoals het weer. Vorst en sneeuw had ik graag tijdens de Kerst gezien. Nu verlang ik naar zon en warmte. Een beetje weemoedig bekijk ik de foto’s op mijn telefoon van afgelopen zomer. Zoals mijn dochter het als kleuter altijd zo perfect weergaf, “Da wulle wij.”

Tijdverdrijf…

Nou kan ik hier een hele column lang zitten mokken dat ik graag zomer, zon en feest wil maar daar schieten we niks mee op. De griepepidemie heeft ons huis via de achterdeur verlaten en gelukkig hebben we kaarten weten te scoren voor Breda Live! “YES!” De eerste figuurlijke zonnestralen beginnen door de grijze lucht te prikken! Plannen maken en knopen doorhakken, dat helpt je dusdoor een winterdepressie heen.

Afleiding voortgezet onderwijsscholen kiezen…

En wat betreft plannen maken en knopen doorhakken zijn we lekker op dreef. Want ook wij zijn in de fase belandt dat we alle open dagen aflopen, op zoek naar dé geweldige voortgezet onderwijsschool naar keuze van onze dochter. Folders worden doorgespit, proeflessen worden gevolgd, enzovoort. Alhoewel…school naar keuze in Breda een ruim begrip is. Want je moet een top drie maken. Ik merk dat de sfeer een beetje broeierig is, vooral ouders strooien elkaar graag wat zand in de ogen. Op deze manier kunnen ze zich er zekerder van maken, dat hun kind in ieder geval op de school van zijn of haar eerste keuze zit en niet uitgeloot gaat worden.

‘Nee joh…ik zou toch ook maar focussen op school B hoor, want ik hoorde van school A dat er zoveel gegadigden zijn. Ze kunnen er maar 250 plaatsen en er willen al 700 kinderen op,’ vertrouwt een moeder die ik net drie minuten ken, me toe. ‘Huh? Hoe weten ze dat? Je kunt toch pas in maart inschrijven,’ reageer ik, alsof ik iets gemist heb. ‘Ja maar dat zien ze aan de open dagen hé…,’ vertrouwt ze me wijselijk toe. Ze trekt daar bij haar wenkbrauwen bezwerend omhoog, alsof ze heimelijk zeggen wilt ; ‘doe iets met deze informatie, ofwel, je kunt hier maar beter wegwezen en snel iets anders kiezen.’ Zo nonchalant mogelijk antwoord Ik haar, ‘nou dat zegt niet alles hoor, wij gaan ook drie of vier scholen af, en doen overal enthousiast omdat je oprecht geïnteresseerd bent.’

Missie van de vreemde moeder lijkt mislukt en ze druipt af. Ik draai me om met een ongerust gevoel, wat ze me toch heet weten te bezorgen. Want natuurlijk is het een spannende tijd, en hoop ik van harte dat mijn meisje ook naar haar nummer één school kan. Welke eerste keuze mijn dochter heeft? Dat ga ik niet zeggen want stel je voor!

Kortom…

Ik zal blij zijn wanneer het voorjaar is want dan schijnt de zon letterlijk, is het warmer, komt 538 naar Breda (nog een YES!), weet ik of mijn meisje naar haar eerste keuze mag en ….en…… Alles ziet er gewoon anders uit als de zon schijnt!!! Laat de lente dus maar komen!!!! Ik heb er zin in en ben er klaar voor. Whoop whoop!!

Linda Jansen is auteur van de romans Onder Water en Boven Water en woont met haar man en twee kinderen in Breda [website]. 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden