De pareltjes van Breda Jazz 2017

Foto: Edwin van den Heijkant

Vier dagen in het jaar strijkt een compleet jazzcircus neer in Breda. Vanuit alle hoeken van de wereld verzamelen zich topmuzikanten op liefst 17 podia verspreid door de stad. De muziekstijlen wisselen van vrolijke tex-mex, vette blues, relaxte singer-songwriters tot swingende soulformaties. Hoezo Jazz? Hou het op wereldmuziek met voor ieder wat wils.

De sfeer in de stad is gedurende dit evenement fantastisch. Relaxed, vrolijk en hartelijk. Ook tijdens de drukke pieken op donderdag en zaterdag valt er geen onvertogen woord tussen de bezoekers.  Voor de Bredanaar zijn de vrijdag en zondag de beste dagen. Niet zo druk.  Lekker met andere stadgenoten volle bak genieten van de muziek, een drankje en – naar verwachting – een stralende zon.

Donderdag 25 mei as is het weer zover. Na de traditionele opening van het festival door de burgemeester klinkt er vanaf 13.30u door heel de stad live muziek. Bladerend door het muziekprogramma belicht ik de volgende pareltjes die de bezoeker absoluut niet mag missen.

Steve Lucky & the Rhumba Bums (staat elke dag ergens op een podium)

‘A high energieshow’ met jump, blues, swing en jazz. Muzikale pareltjes geïnspireerd door de jaren ’30, ’40 en ’50 zorgen voor een ware beleving met Steve Lucky & The Rhumba Bums featuring Carmen Getit. De band komt uit de USA en bestaat uit echte rasartiesten. Ze spelen over de hele wereld en hebben verschillende tours gedaan bij o.a.het Montreux Jazz Festival in Zwitserland en het San Francisco Blues Festival. De prachtige vocals van Steve Lucy en Carmen Getit worden ondersteund door briljante muzikanten.

Spunyboys (vrijdag 26 mei, Grote Markt Noord, 22.45-00.45)

De Franse band The Spunyboys is opgericht in 2006. Ze doen qua uitstraling en muziek onmiddellijk denken aan de gloriejaren van de succesvolle Stray Cats uit de jaren tachtig. Dit rockabilly trio speelt in traditionele bezetting fifty’s klassiekers op een eigen herkenbare wijze, van artiesten als Carl Perkins, Eddie Cochran, Johnny Burnette, Gene Vincent en Buddy Holly. Daarnaast spelen ze ook muziek van teddyboy legendes (Crazy Cavan, the Crepes N’ Drapes) en neo-rockabilly (Stray Cats, Matchbox). Met ook eigen songs spelen The Spunyboys een uniek, gevarieerd en uitgebreid repertoire. Hun dampende wilde energieke optreden vol show en spektakel is een must om te zien en te horen!

Supercharge (zaterdag 27 mei, Spanjaardsgat, 23.00-01.00)

Supercharge (GB/DE) is al meer dan dertig jaar Europa’s meest invloedrijke band in rhythm ‘n blues, swing en good-time-rock ’n roll. De in Liverpool geboren leider, saxofonist en zanger van Supercharge, Albie Donnelly, begon zijn carrière in Londen als sessiemusicus bij opnames van Bob Geldof en de Boomtown Rats, Graham Parker en vele anderen. In 1973 vormde hij de nu legendarische band Supercharge. Hun ruige show maakte hen een sensatie in de Britse live clubs van de jaren zeventig. Sindsdien toert de band al weer bijna veertig jaar langs de vele podia in Europa en daar buiten. Zij hebben grote namen mogen begeleiden als Ray Charles, Fats Domino, B. B. King, Chuck Berry and Queen! Zijn diepe soulstem en het unieke tenorsaxgeluid maken Albie Donnelly en zijn Supercharge een van de beste Europese rhythm & blues bands!

Tito’s Soul Party feat. Anton Goudsmit (zondag 28 mei, Grote Markt Zuid, 16.15-18.00)

Deze act staat in het teken van dansbare souljazz, ten gehore gebracht door een gelegenheidsformatie met Timothy van der Holst en Ton van der Kolk, met als speciale gast zanger/toetsenist Frank Montis en de Amsterdamse gitarist Anton Goudsmit (oa De Ploctones,Estafest). Al meer dan vijftien jaar staan de Dordtse drummer Timothy (Phil Martin) en bassist Ton bekend om hun diepgewortelde liefde voor soul, funk, afrobeat en jazz. Het duo organiseerde dansavonden onder namen als bijvoorbeeld The Beatclub en Soul Safari. Ook vertoeft de Dordtse ritmetandem veelvuldig op podia in binnen- en buitenland als ze spelen met bands als Laura Vane & The Vipertones, The Soul Snatchers, AIFF en The Jazzinvaders.

Veel plezier en bezoek bovenal ook het nieuwe binnen podium café Proost in de Vismarktstraat. In de middag zijn daar veelbelovende (jonge) jazzmuzikanten uit Breda en omgeving te bewonderen.

Edwin van den Heijkant beschouwt onder het pseudoniem ‘de kenner’ het wel en wee in Breda

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden