Linda’s Blogumn: Fietsen door Breda, licht in de duisternis….

Foto: Linda Jansen

Het is nog donker, de regen klettert tegen de ruit en ik tuur over de weg. De ietwat gelige lichtstralen van de straatlantaarns vertekenen door de strepen die mijn ruitenwisser over de voorruit trekt.

De verwarming staat inmiddels op stand 4 vier te loeien zodat de voorruit niet óók nog beslaat. Dan zou ik helemaal niks meer zien. Ik breng mijn dotje lekker met de auto naar school. En nu ik zie hoe het eraan toe gaat op dit uur, in deze donkere, gure dagen, heb ik daar geen spijt van.

Hoe kom ik toch aan die prehistorische quotes…?

Een beetje routinematig roep ik altijd wanneer ze wiebelig wegrijdt met haar loodzware boekentas in haar krat, “kijk goed uit!” Prompt slingert ze nog meer als ze vernietigend over haar schouder naar me omkijkt. Ik haal dan verloren mijn schouders op. Tja…moederschap, het haalt helaas de slechtste prehistorische quotes, opmerkingen en vragen in me naar boven…. Opmerkingen, quotes en vragen, woorden waarvan ik me had voorgenomen, toen ik zelf nog wiebelend en slingerend op de fiets wegreed, (met mijn boekentas onder mijn snelbinders weliswaar) nooit over mijn lippen zouden vloeien. NOOIT HE…!

Dat ging maar net goed…

Maar nu is alles anders…. Gespannen loods ik mijn meisje veilig (nou ja veilig), van Oost naar West Breda, dwars door de overvolle stad. Vol met xenonverlichtingen die verkeerd afgesteld staan en die je verblinden. Fietsers in het zwart, zonder licht, met “oortjes” in (dat dan weer wel), tegen de richting in. Iedereen heeft haast, juist met dit donkere-, storm-, regenweer. Ik ben altijd van mening dat wanneer ik warmpjes en droog in de auto zit, ik juist de fietsers voor laat gaan. Maar niet iedereen deelt die mening. Een vrachtwagen dendert door waar net een meisje in het donkerblauw, zonder licht, twee fietsers probeert te passeren op het fietspad. Ze raakt even van het fietspad, op de weg. De vrachtwagen drukt hard op zijn claxon en mijn hart slaat even over. Pfff, dat ging maar net goed…. Wat een gevaar en …die jeugd van tegenwoordig met die oortjes in en mobieltjes in hun hand…vroeger…. Owww nee!!! Daar ga ik dus weer…. Hoe was het vroeger eigenlijk ook al weer…?

Vroeger was alles beter…toch?

Vroeger…kon ik heel de weg naar huis fietsen met losse handen, zelfs met boekentas achterop! Dat er grote vrachtwagens van destijds Brabantia voorbij denderden…ik had het niet in de gaten. Ik heb zelfs een poging gewaagd om ook los van het zadel proberen te fietsen. Dus én losse handen én billen los van het zadel…. Die circustruc bleek helaas niet te lukken en mijn stuur klapte om. Ik smakte plat op het wegdek. Weer die grote vrachtwagen van Brabantia die voorbij denderden. Tsja. Vroeger…. Samen fietsen met mijn beste vriendin. Ik sturen, zij trappen. Ik zat op het zadel, met mijn voeten op het frame en mijn vriendin op de bagagedrager en zij trapte. Grote BBA-stadsbus kwam ons tegemoet. Stop!!!! Sturen!!! Pfoeh..dat liep maar net goed af….

Voorrang hebben en gelijk hebben…

Kortom, als je jong bent zie je geen gevaar en denk je (eigenlijk denk je er niet eens over na), dat je onsterfelijk bent. En dat is de reden waarom wij als volwassenen in onze auto’s, bussen, vrachtwagens daar best een beetje rekening mee mogen houden. Want je kunt wel voorrang hebben, en gelijk hebben, maar jah…ben je daar zo blij mee en wat heb je eraan wanneer het fout afloopt?

CHALLENGE “PIMP JE FIETSKRAT!”

En de fietsers? Ik heb een goede oplossing voor alle fietsers in Breda! Om zo extra zichtbaar, deze donkere, gure dagen door te komen. Deze oplossing is trouwens zelfs door de ballotagecommissie van de pubers gekomen!

Want nu er zoveel gezellige feestlampjes op batterijen te koop zijn, waarom zou je dan je krat er niet mee behangen. Lampjes! Het staat super feestelijk! Je bent goed zichtbaar voor al die oudjes achter het stuur! En hoe gezellig is dat, als nou elk kratje (fiets) de komende donkere tijden sfeervol verlicht door de straten gaat! Ijssterretjes, ijspegels, kerstmannetjes, sneeuwpopjes, sterretjes, kerstboompjes, balletjes! Koop de winkels leeg! Een nieuwe CHALLENGE in BREDA is geboren! Pimp/verlicht je fietskrat!!! Stuur je inzending door via de Facebookpagina van Breda Nieuws en maak kans op een leuke prijs.

Linda Jansen is auteur van de romans Onder Water en Boven Water en woont met haar man en twee kinderen in Breda [blogumns | website]. 

Let op: deze week wordt extra gecontroleerd op fietsverlichting

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden