Cultuurnacht 2018: de ideale mix van lokale artistieke creativiteit

Foto: Cultuurnacht Breda | www.koektrommelstudio.nl

Hoor ik dat nou goed? Rijdt er vanavond ook een trein over het oude spoor in de Speelhuislaan? Het zijn 2 verrijdbare bankstellen die over de rails worden getrokken. Welkom bij de cultuurnacht 2018. Voor de 10de keer mogen we ons weer laten verbazen, inspireren en vooral amuseren.

De bewoners van de Belcrum hoeven niet ver van huis. Het industriële erfgoed leeft in deze wijk. In de voormalige Faamfabriek klinkt uit elke hoek wel muziek. Beneden geeft de personificatie van de blues in West-Brabant, Jan de Bruijn een jamsessie met z’n vrienden. De bovenverdieping heeft een meditatief karakter met oa doorlopend mantra zingen dat interactief is. Lekker zen worden in 10 minuten. Snel nog even langs de nieuwe opnamestudio om nog een muzikaal rockdeuntje mee te pikken.

Het is droog vanavond. Da’s mooi want er is nog een hoop te doen. Geen stress. We laten ons verrassen, dus gaan we in op de uitnodiging van een vrijwilligster van Tiuri Theaterwerkplaats. Zo dicht bij huis en nog nooit geweest. De makers geven een leuk doorkijkje op een voorstelling dat binnenkort in première gaat. De passie waarmee de spelers met een verstandelijke beperking het stuk opvoeren is indrukwekkend.

En door. STEK Is de volgende stop. Lekker buiten een drankje doen bij het haardvuur. De troubadour is dichtbij. Wat een heerlijke pretentieloze plek is dit. De bitcoins en wifi zijn ver weg hier.

We lopen naar de bushalte. De bus brengt ons naar het oude belastingkantoor. Dit pand wacht op een nieuwe bestemming en geeft zich bloot tijdens de cultuurnacht. Natuurlijk nemen we de lift naar de 6de etage. Het uitzicht vanaf het dakterras is magistraal. Zeker dankzij de wisseling van de kleuren van de Grote Kerk van Breda als stralend middelpunt van deze avond.

Er schijnt in de naastgelegen Seeligkazerne een voorstelling te zijn die we moeten bezoeken volgens de kenners. Aangekomen is de volgende en laatste een half uur wachten. Ai, voor het eerst moeten we kiezen. Onoverkomelijk op een cultuurnacht. Er zijn zoveel leuke dingen te doen op zoveel speciale plekken in de stad. We besluiten niet te wachten en de avond af te sluiten in de culturele verzamelplaats van Breda, het Chassétheater. Daar sluit The Royal Hillbilly Club af. Een feestelijke mix van Hillbilly bluegrass en country vuurt deze muziekband met de snelheid van een op hol geslagen stoomtrein op het publiek af.

Onderweg naar het theater nog even langs een tot een atelier omgetoverde bruidswinkel in de Reigerstraat. Alsof je een sprookje binnenwandelt. De avond is omgevlogen. Het was top. Enorm genoten. Het verlangen naar de volgende editie is er nu al.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden