Breda Belicht – Tiggelman Dance & Events

het team van Tiggelman
Foto: Tiggelman

Voor de rubriek Breda Belicht, zijn we langs gegaan bij Tiggelman Dance & Events, zoals het tegenwoordig heet. Samen met eigenaresse Renate Tiggelman en haar vader Leon Tiggelman gingen we terug in de tijd, naar waar het ooit begon.

Het begon aan de Haven

Tiggelman bestaat inmiddels meer dan 65 jaar en is al weer ruim 30 jaar gevestigd aan Slingerweg 95. Het is 1951 wanneer de opa van Renate,  Leo Tiggelman zijn gelijknamige dansinstituut Leo Tiggelman begint. Dit was aan de Haven 7, waar nu El Patio zit (voorheen zat hier El Mundo). De familie Tiggelman woonde toen op nummer 8.
De zoon van Leo, Leon en zijn vrouw Anja hebben in 1984 de dansschool overgenomen. Anja heeft haar schoonvader Leo altijd geassisteerd bij de danslessen. Zij werkte toen bij een bank en Leon ging in dienst. Er kwam steeds meer vraag naar danslessen en aangezien ze geen geschikte locatie konden vinden, besloten ze om een nieuw pand te bouwen aan de Slingerweg.

“Elf uurtje”

Vroeger had je in Breda dansschool Oksinski (voorheen de Kruif), waar een rokje en een stropdas verplicht waren en er was Tiggelman, waar je later zelfs op sportschoenen welkom was.
Het was in die tijd min of meer verplicht om op dansles te gaan. Je kon anders na het weekend niet meepraten op school. Het was toch een soort van uitgaan voor de jeugd.
Als je op Tiggelman hebt gezeten in de jaren ‘80-‘90, ken je vast nog wel het “elf uurtje” op zaterdagavond. Je kon dan schuifelen en stiekem zoenen, hier zijn veel eerste liefdes ontstaan. Er waren avonden dat er wel 500 man binnen stond! In die tijd was Tiggelman vooral populair onder de jeugd van 13 tot 18 jaar.

Renate Tiggelman

Renate is 6 jaar als ze begint met dansen. Samen met haar zus zijn dit haar eerste stappen in de danswereld. Ze besluit dan ook om een opleiding te gaan volgen in het dansvak, want ze wil straks haar vader opvolgen.
In 2002 heeft Renate, als derde generatie, het stokje overgenomen van haar ouders. Om mee te gaan met de tijd wordt nu de naam Tiggelman Dance & Events gebruikt. Want naast dansen, worden er nog veel meer activiteiten gehouden, zoals feesten en evenementen. Dit is ook nodig, want de jeugd gaat niet meer “verplicht” op dansles. Tiggelman gaat dus met de tijd mee: er wordt muziek van nu gedraaid om op de dansen

Flyer uit 1955

Stijldansen

Tiggelman staat (nog steeds) bekend om het stijldansen, maar is ook de eerste dansschool die lessen heeft aangeboden in Zumba en Streetdance. Ook worden er tegenwoordig kinderfeestjes en muziek- en dansevenementen gehouden. Op 2 juni wordt Best of Breda gehouden, een muzikaal evenement, waar uiteraard ook gedanst kan worden.
Daarnaast geeft Renate steeds vaker les in de openingsdans, wanneer mensen gaan trouwen. De man of vrouw in kwestie heeft vaak vroeger op Tiggelman gezeten en komt zo weer terug. Teambuilding voor bedrijven in de vorm van danslessen zijn ook een mogelijkheid. Het elftal van NAC heeft hier in het verleden wel eens gebruik van gemaakt. De zaal is ook te huren voor trouwerijen, jubilea of een evenement.

Het team van Tiggelman

Bekende Bredanaars op dansles

Nog steeds heeft Tiggelman veel trouwe klanten, sommige paren dansen er al 25 jaar! Er zijn zelfs bekende Bredanaars die hier op dansles hebben gezeten. DJ Hardwell heeft er gedanst en later als DJ gedraaid. Ook de zusjes Aukje en Marieke van Ginneken hebben hier les gehad.

Tiggelman is 7 dagen per week open en het team van 10 mannen en vrouwen zorgt voor een gezellige sfeer. In september en januari beginnen de nieuwe lessen. Een cursus duurt ongeveer 15 weken en je leert dan tussen de 5 en 10 verschillende dansen.

Dans tegen kanker

Zaterdag 19 mei wordt er een benefiet dag/avond georganiseerd om te dansen tegen kanker. Iedereen is welkom om te komen kijken, aan te moedigen of mee te doen. Er is een kidsmiddag en ’s avonds wordt er een gala gehouden. Meer info vind je hier.

Meer over Tiggelman

Voor meer info kun je mailen naar: [email protected]  of bellen met de danslijn 076 – 514 60 69

[ Breda Belicht: STEKThe Chaplin Wijnhuis Oktober ]

Reacties

Cookieinstellingen