Breda bouwt verder in het hart

Foto: Edwin van den Heijkant

Als je vandaag de dag langs de randen van de Belcrum wandelt, loop je van bouwput naar bouwput. Dit jaar is de bouwintensiteit hoog. De hijskranen piepen en kraken ’s ochtends vroeg vanaf 7 uur en ’s avonds rond 18 uur hoor je nog het eentonige geluid van het slaan van heipalen.

Nu woon ik al ruim 22 jaar in hartje Belcrum. Kan me niet heugen dat er geen deel van deze voormalige arbeiderswijk is aangepakt. Het voormalige terrein van van Gend en Loos, het Touwterrein, de grond van het slachthuis, de suikerfabriek, de Speelhuislaan, het station. Wat is er in de afgelopen 22 jaar niet vernieuw in de Belcrum? De wijk is compleet veranderd en is momenteel een van de populairste plekken in Breda om te wonen.

En de Belcrum draait door. De meest actuele bouwplaatsen bevinden zich links en rechts van het station. De projecten onder de namen https://www.5tracksbreda.com en https://www.driehoefijzers.nl worden in volle kracht uit de grond gestampt. De nieuwe Sationslaan krijgt langzaam de allure die hoort bij een ambitieuze provinciestad als Breda.

Het heien in de Belcrum is dagelijks hoorbaar en hoort bij de doorontwikkeling van het terrein rondom poppodium Bloos. Poppodium Phoenix moet zijn biezen pakken maar krijgt een prachtig nieuw onderkomen tegenover Electron. Beide culturele instellingen krijgen een plekje in een nieuw onderdeel van de Belcrum dat de naam Klavers Jansen heeft gekregen. De ambitie van dit bouwproject past prima in waarvoor de Belcrum inmiddels staat: een karakteristieke historische woonwijk waar kunst en cultuur volwaardig onderdeel zijn van de samenleving in dit deel van Breda. Neem een kijkje op https://www.consortiumspoorzonebreda.nl/projecten/ om een idee te krijgen wat er vanaf 2023 gaat ontstaan.

En dan zijn we er nog niet. Iedere reiziger die met de trein Breda aandoet vanuit de Randstad zal zich afvragen hoe het gapend gat naast het NAC stadion in de toekomst wordt ingevuld. Het antwoord is “’t Zoet”. Je kunt je er van alles bij voorstellen en wordt mooi verbeeld op https://www.crossmarkbreda.nl

De Parel van het Zuiden wordt mooier en mooier. Er moet nog wat water door De Mark stromen voor het zover is. Al wandelend door de Belcrum loop je de toekomst dagelijks tegemoet. Mijmerend over hoe deze er over 22 jaar uitziet.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen