De ver-van-mijn-bed-show-wet

Foto: Klaas Fopma

Trebuchet MS”>“Op donderdag 2 april 2015 heeft een man vier studenten doodgeschoten op de Universiteit van Amsterdam.” Als een dergelijk drama daadwerkelijk zou zijn gebeurd, zouden al onze actualiteitsprogramma’s meteen vol met gasten en ‘deskundigen’ hebben gezeten die op het allerlaatste moment waren opgetrommeld.

Maar voor (minstens) 147 afgeslachte studenten in het verre Kenia gelden andere wetten. Bijvoorbeeld de ver-van-mijn-bed-show-wet: hoe verder weg het nieuws, hoe oninteressanter en irrelevanter voor ons en hoe minder aandacht er aan wordt besteed.

Toni&Tony

In DWDD heb ik Matthijs van Nieuwkerk niets over het drama in Kenia horen zeggen. In RTL Late Night werd alleen heel kort het laatste nieuws vermeld. Al mag je van dit infotainmentprogramma natuurlijk ook niet meer verwachten. Het programma benadrukte haar oppervlakkige imago nog maar weer eens door wel veel aandacht te besteden aan iets waar heel Nederland op schijnt te zitten wachten: de start van een nieuwe realitysoap rondom het seks, drugs en rock&roll leven van de (uiteraard) ondergetatoeëerde vader en zoon Toni&Tony. Wie kent ze niet? Ook in Pauw werd het nieuws alleen even kort besproken met Peter VanderMeersch, hoofdredacteur van de NRC. De voorkeur van dit programma ging verder uit naar belangrijkere items als “Boete voor omroep Max” en “Straatmuzikanten op auditie?”. Het is maar waar je als actualiteitenprogramma je prioriteit legt.

In hun sas

Gelukkig werd er wel overal in meer of mindere mate aandacht besteed aan The Passion, het jaarlijks op Witte Donderdag terugkerend Bijbels muziekevenement. De organisatoren EO, KRO, de Rooms-katholieke en Protestantse kerk en het Nederlands Bijbelgenootschap moeten in hun sas zijn met de steeds groter wordende populariteit van dit evangeliespektakel. Waardoor het geloof inmiddels bezig is met een indrukwekkende comeback en de kerken in het hele land weer aan het volstromen zijn als nooit tevoren. Tenminste, ik mag aannemen dat dat gebeurt want dat zal toch de insteek zijn van deze miljoenen kostende productie. Als The Passion niet veel meer zou doen dan het aantrekken van liefhebbers van muziek(sterren), televisiespektakels en BN’ers zou het haar doel natuurlijk volledig voorbij schieten.

Vrede op aarde

Prachtig hoor The Passion, over lief zijn tegen elkaar, vergevingsgezindheid, vrede op aarde, verzoening en harmonie. “Alles nu wat gij wilt, dat u de mensen doen, doet gij hun ook aldus” (Mattheüs 7:12). Vrij vertaald: wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet (wat overigens nergens zo in de bijbel staat).
Ik dank God dat ik leef in een land waarin ik op Witte Donderdag lekker ongestoord kan genieten van The Passion en al die prachtige BN’ers in plaats van lastig gevallen te worden door irrelevante nieuwsfeitjes uit ver-van-mijn-bed-landen. Hallelujah, praise the Lord!

Tonko Lumn

 

Wilt u reageren op deze column? Laat hieronder uw reactie achter.

Interesse in andere columns van Tonko Lumn? Lees zijn weblog.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden