Column Cas Timisela: ‘Op reis met Airbnb’

Foto: CC0/Public Domain

Vanuit zijn eigen online marketing bedrijf DM United komt Dongenaar Cas Timisela (39) permanent in aanraking met alle ontwikkelingen op het internet. In zijn column Cas neemt de lezers van dongen.nieuws.nl mee op reis door alle uithoeken van de digitale wereld. Deze keer doet hij dat zowel letterlijk als figuurlijk, door de lezer een inkijkje te geven in het succes van Airbnb, het online platform voor verhuur van vakantie-accommodaties.

Op reis met Airbnb
Er bestaan websites en apps die wereldwijd, lokaal of binnen een bepaalde branche grote veranderingen teweeg brengen. Buienradar bijvoorbeeld. Vroeger keek ik gewoon naar buiten of naar de voorspellingen van Erwin Kroll, nu check ik mijn iPhone.

Maar sommige online bedrijven gaan nog verder. Zij zetten bestaande markten volledig op zijn kop en bezorgen de gevestigde orde slapeloze nachten. Telecombedrijven vloeken nu nog op de ontwikkelaars van WhatsApp. En taxichauffeurs blokkeerden de wegen in Parijs vanwege Uber.

Ook Airbnb zal voor een revolutie gaan zorgen. Op dit platform boek je kamers, appartementen of complete villa’s voor je vakantie of weekendje weg. Het grote verschil booking.com of andere vergelijkingssites? De accommodaties worden aangeboden door particuliere verhuurders.

Airbnb faciliteerde inmiddels meer dan 40 miljoen gasten wereldwijd en beschikt over meer dan 1,5 miljoen accomodaties in meer dan 190 landen. Wil je een overnachten in een kasteel, in een vuurtoren of in een ondergrondse woning in Australië? Het kan allemaal.

Hoe werkt het als huurder? Schrijf je in. Maak een profiel aan. Kies je bestemming. Stel je wensen in, zoals je budget per nacht, met hoeveel personen je bent. Wil je een kamer, gedeelde woning of een complete woning? Zodra je een woning hebt gekozen, betaal je met je creditcard en neem je daarna contact op met de eigenaar. Die beslist aan de hand van je profiel en een eventuele check op facebook en linkedin of de boeking wordt geaccepteerd.

Hoewel ik van te voren twijfelde, kan ik het iedereen aanbevelen. Zo huurden we een appartement in het centrum van Malmö van een piloot die meerdere woningen bezit. Of een prachtig houten huisje waar het gezin 4 jaar woonde tijdens de bouw van hun huis. Het is een perfect alternatief voor een appartement, bungalow of hotel. Het is betaalbaar. En we voelden ons meer dan welkom. Je komt direct in contact met locals, komt op authentieke plekken. Het is gebruiksvriendelijk en de recensies op Airbnb zijn betrouwbaar.

Gaat Airbnb een bedreiging vormen voor de reguliere hotels en B&B? Voor een gedeelte wel. Vakantiegangers maar ook werknemers van internationale bedrijven huren vaker via Airbnb. En je overnacht een stuk goedkoper. Aan de andere kant liggen er ook kansen. De hotels met veel particuliere concurrentie, zullen creatiever moeten worden en zich echt gaan onderscheiden om geen gasten te verliezen. En dat komt de kwaliteit alleen maar ten goede.

Wil je zelf je vakantiehuis, een kamer of je woning (tijdelijk) verhuren? Er zijn mensen die hun woning tijdens hun eigen vakantie te verhuren. Best slim, aangezien je dan eigenlijk gratis op reis kan. En voor eventuele boedelschade ben je via Airbnb verzekerd.

Heb jij al eens via Airbnb geboekt? Ik ben benieuwd naar je positieve of negatieve ervaringen

castimiselaCas Timisela is eigenaar van online marketing bureau DM United. Hij coacht toegewijde ondernemers en begeleidt bedrijven die online succes willen behalen. Cas schrijft over de laatste trends, online marketing en de veranderende digitale wereld.

Altijd op de hoogte van het laatste columns en Breda Nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden