‘Wilt u mee uit eten?’

Foto: Gemeente Breda

Blog ‘Wilt u mee uit eten?’ van Patrick van Lunteren. Wethouder Financien, Jeugd, Wonen, Regio, Vastgoed en 2e loco-burgemeester van Breda.

“Wethouder, wil je mee uit eten nadat je de eerste paal hebt geslagen?”
“Uit eten met wie?”
“Met de projectontwikkelaar, makelaar etc.”
“Ik ben allang blij dat ze kunnen bouwen in deze tijd.”
“Ja, maar ze willen iets terug doen voor de stad. Desnoods een goed doel.”

Kinderboerderij Parkhoeve in Breda Noord kreeg vervolgens een cheque van 500 euro aangeboden door de projectontwikkelaar. Daar kunnen ze heel wat leuke dingen voor doen, ook voor de mensen die straks nieuw in Waterdonken komen wonen.

Een flesje wijn voor een spreekbeurt; een bos bloemen voor het knippen van een lintje; kaartjes voor de skybox; kaartjes voor een VIP-tribune; eregast bij een concert….
Mijn lijn tot nu toe is: zo min mogelijk aanpakken en alleen op uitnodigingen in gaan als er ook iets inhoudelijks aan verbonden wordt. Telkens de vraag: wat levert het Breda op als ik er wel heenga? Dat houdt de boel wel zo zuiver. Toch is dat soms lastig te bepalen.

Relatiebeheer laat zich soms op korte termijn niet vertalen in concreet voordeel voor de stad. Het kennen van mensen maakt het misschien later wel weer makkelijk om deuren te openen. Op alle ‘VIP-momentjes’ waar ik wel op ingegaan ben, heb ik heel wat interessante ondernemers, investeerders en ontwikkelaars ontmoet. Allemaal met mooie ideeën voor Breda.

Het is precies dat hellend vlak waar de integriteit de mist in kan gaan. Het volgende dilemma zit alweer in de mailbox. Als wethouder Wonen ben ik uitgenodigd voor een haringparty in het vastgoednetwerk. Kan ik daar wel heen? Zo ja, hoeveel van die overheerlijke vette haringen uit het ‘eerste tonnetje’ mag ik daar dan happen? Wie komen daar nog meer en wat levert dat de stad dan straks op?

Zegt u het maar.

Reacties

Cookieinstellingen