Met Stephanie is schoonmaken een feestje

Foto: Renée ter Berg / www.reneeterberg.nl

Blog www.wijmakenbreda.nl is een initiatief van journaliste en copywriter Renée ter Berg. Ze interviewt Bredanaars en geeft lezers zo een kijkje in hun levens. Via de interviews ontdek je Breda en de leuke plekjes van deze mooie stad.

Gefeliciteerd Stephanie! Maaruh, ben je nu het bos aan het schoonmaken op je verjaardag?
“Klopt. Ik vind het altijd leuk om voor mijn verjaardag iets origineels te organiseren. Toen ik zag dat het landelijke opschoondag was op mijn verjaardag, leek het me heel mooi om dit met elkaar te combineren en met vrienden en familie te gaan opruimen in het Mastbos.”

Wilden je vrienden en familie niet veel liever een feestje?
“Er werd wel wat gemopperd, haha. Zo van: ‘Jij ook altijd met je rare ideeën, kan het niet een keer normaal!’. Maar het leuke is, ze komen! We zijn met een groep van zo’n 20 mensen. Ze vonden het echt iets voor mij.”

Waarom is het echt iets voor jou?
“Vorig jaar ben ik verhuisd naar een andere wijk en daar viel het me op hoeveel afval er op straat lag. Ik stoorde me er aan. Maar ik dacht: in plaats van me te ergeren, kan ik ook zelf iets doen. Ik nam contact op met de Gemeente en kwam terecht bij Opgeruimd Breda. Die ondersteunen mensen die zelf willen opruimen in de wijk met tips en materialen. Ondertussen ging ik al vaak met vrienden naar het bos en als we iets tegen kwamen dan ruimden we het op. Nu doe ik dat ook regelmatig in mijn eigen wijk en het geeft me een goed gevoel. Ik zie het als niet meer dan normaal.”

Ligt er hier in het bos ook afval?
“Ja. Het is zo zonde en ik snap het niet. Ik begrijp dat je wat te drinken mee neemt of misschien een sigaret rookt, maar je gooit toch niet iets weg in het bos? Ik kan me er best boos over maken dat mensen dat doen. Neem het weer mee terug of gooi het in een afvalbak.”

Het opruimen van zwerfafval doe jij vrijwillig. Vind je het belangrijk dat mensen zich vrijwillig inzetten?
“Ja, het is goed om elkaar te helpen. Denk aan je medemens. Iedereen heeft het druk. Ik heb zelf ook een fulltime baan, ik heb veel vrienden, familie, ik sport. Het gaat mij om een mooie invulling van de tijd. Ik doe graag iets wat ertoe doet. Van de week was het collecte week voor Amnesty en ben ik gaan collecteren, dat is ook vrijwilligerswerk. Ik heb nooit het gevoel dat ik dat móet doen. Ik vind het leuk en krijg er energie van.”

Je enthousiasme is in elk geval aanstekelijk!
“Ja, dat zie ik ook wel als een taak. Het is leuk om het over te brengen op andere mensen. Daarom vind ik het ook fijn dat ook de kinderen van mijn vrienden en familie zijn meegekomen vandaag. Ik geef het graag door en dat doe je door enthousiast te zijn.”

En voel je je toch echt jarig?
“Zeker. We zijn gezellig samen en het is ontzettend leuk. Ik heb knijpers gekocht voor iedereen om mee op te ruimen en die mogen ze ook mee naar huis nemen in plaats van een traktatie. Na afloop mogen we onze vuilniszakken afgeven bij Grand Café Heeren van Oranje en dan hebben we daar nog gezellig een borrel met z’n allen. Gisteren heb ik trouwens ook al een klein feestje gevierd in de stad.”

Jij bent iemand die graag van het leven geniet, volgens mij.
“Dat is zeker zo. Het klinkt misschien donker, maar je weet nooit wanneer het leven voorbij is. Mijn stiefvader is plotseling overleden. Hij had geen ziekte, maar ineens was hij dood. Ik vond het altijd al heel belangrijk om te genieten. Maar door zoiets realiseer je je nog meer dat je alles eruit moet halen wat er in zit.”

Wil je meer weten of heb je vragen over vrijwilligerswerk? Neem contact op met een medewerker van Breda Actief via 076 – 5233555 of via [email protected]

Voor alle interviews zie: www.wijmakenbreda.nl, like en volg de website www.wijmakenbreda.nl ook op Facebook en op Twitter. Zo mis je geen enkel interview. Kijk ook op www.reneeterberg.nl.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden