Plezier

Foto: Gemeente Breda

Een jaar gelden werd ik wethouder van Breda. Een mooi moment. Bij de verdeling van taken kreeg ik de Financiën erbij. Saaie kost met 300 pagina’s vaagtaal over besteding van geld. Mijn eerste gedachte was: Hoe ga ik dat nou hip maken?

En helder en duidelijk verwoorden. Het gaat wel over ons geld, 600 miljoen euro van ons belastinggeld. Dat moet ik kunnen uitleggen aan u. En nog veel mooier, op de besteding er van moet u direct invloed kunnen hebben. Die gedachte is inmiddels een mooi avontuur met Breda Begroot.

Eerder blogde ik al over onze eerste ervaringen. Over ontmoetingen eind 2014 met mooie mensen als Diane Nijs (lector aan NHTV) en Joop Hofman (Allesweter Burgerbegrotingen). Met een bus vol enthousiaste Bredanaars gingen we in februari op weg naar Antwerpen. Daar leerden we van hun ideeën en aanpak, bijvoorbeeld over het betrekken van mensen bij de begroting.

Er volgende in maart nog zeepkistsessie voor raadsleden, die hebben immers budgetrecht. Inmiddels is er een bouwteam met mensen uit de stad, raadsleden en ambtenaren dat hard werkt aan verschillende opties. En u kan daar ook iets over zeggen. Dat kan via de social media kanalen van Breda2030, maar ook op dinsdagavond 26 mei. En leuk wordt het. We hebben een prachtig festival rond de begroting. Met kampvuur, Tim speelt gitaar, Joop Hofman spreekt. Komt dus op dinsdagavond 26 mei naar De Stek.

Gisteren was ik op avontuur in Amsterdam. Het bekende Willem de Zwijger pakhuis was omgetoverd in een grote ontmoeting van vooroplopers en veranderaars van de democratie. Minister Plasterk had ons allen uitgenodigd om ervaringen uit te wisselen. Mijn conclusie na een dag van masterclasses, pitches en gesprekken was glashelder. Vergeet de theorie. Ga voor de funfactor. En ga het vooral gewoon doen. Zoals we op het stadskantoor al zingen It’s not about the money, wanna make the world dance”. Het gaat niet om het geld, ik wil de wereld aan het dansen maken.

Zoveel hoog opgeleide taal, theorie en vooral Engelse termen bij elkaar op een dag. Dat is zelfs, of misschien wel juist, voor mij wel erg veel van het goede. Ik ga voor het Plezier besloot ik. Volledig geïnspireerd en vol vertrouwen dat we in Breda op de goede weg zijn, reden we terug naar huis.

En bij de brug bij Gorinchem wisten we het zeker. Dinsdagavond is er kampvuur, sterke verhalen, muziek en feest bij de Stek. Want democratie moeten we vieren. Zorg dat je er bij bent, want het gaat ook over uw belastinggeld. Laten we dat een beetje leuk maken en vooral zinvol inzetten voor de stad en onze mensen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden