Dakkapellen

Foto: Gemeente Breda

Mag je alle dakkapellen wel over een kam scheren. Ik herinner me nog een discussie van een vier jaar geleden uit Prinsenbeek. Iemand moest na jaren zijn dakkapel alsnog afbreken omdat hij niet voldeed aan de voorschriften.

Constructief verder niks mis mee en aan de achterkant van zijn woning. Bizar. En uiteindelijk na wat goede gesprekken op het stadskantoor ook niet doorgegaan gelukkig. Enige tijd geleden ben ik een stuk gaan fietsen met de mensen van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Degenen die bouwplannen toetsen als er twijfels zijn. Waar kijken ze nu eigenlijk naar?

Om te beginnen naar de regels van schoonheid die de gemeenteraad, 11 jaar geleden in wijsheid goedkeurde. Voor heel Breda geldt hetzelfde regime. Een dakkapel op een waardevol monument of op een VINEX-woning in de Haagse Beemden wegen even zwaar. De commissieleden vinden overigens ook wel dat je hier best onderscheid kunt maken: streng waar het moet en soepel waar het kan.

Geertrudisoord (Prinsenbeek) is zo’n plek die bescherming verdient. Eigenlijk passen die huisjes niet meer in de eisen van deze tijd. Je pakt de dakgoot zonder strekken zo vast. De locatie is uniek en de sfeer van saamhorigheid voelt goed. Die huisjes moet je zolang mogelijk laten staan, en verdienen bescherming. Hoe pas je de geplande nieuwbouw daar  netjes omheen? Om te beginnen door de groene autoloze ruimte zo goed als kan in takt te houden. En te bouwen in dezelfde stijl maar dan groter.

Strenger mag ook achterin Prinsenbeek, bij de nieuw gebouwde jaren ‘30 huizen. Elk randje aan de dakgoot, élk raamkozijn, élke hellingshoek van het dak werd beoordeeld. Is dat niet een beetje geneuzel, dames en heren? Een extra richeltje in een dakgoot, wat maakt dat nu toch uit? Kijk dan zelf goed. Als je iets nabootst, moet je het wel goed doen. Die twee huizen, welke heeft dan esthetisch meer kwaliteit? Verdomd, ze hadden gelijk. En die huizen staan er wel de komende 50, 100 of wie weet hoe veel jaar. Al die jaren bepalen ze het beeld van ons mooi Breda.

Natuurlijk ook streng bij de kerk in de Lies. Dat is mooi zeg. En goed dat een particulier er de moeite voor neemt om het zo te bewaren voor de stad. Pareltjes in Breda die iedereen herkent langs de snelweg vanuit Etten-Leur. Daar kan die toren bij station Prinsenbeek niet tegenop als landmark, toch? Of is dat over zoveel jaar ook een icoon van zijn tijd?

Iets verderop blijkt die vervallen boerderij met vergane schuur met rietenkappen een eeuwenoud rijksmonument. Dat zie je er niet aan af, slopen is geen gemis voor de stad. Ho, ho, weet iemand van de commissie. Vergis je niet in de waarde van bijvoorbeeld de inwendige balkenstructuur. Daar weet zo’n commissie dan ook weer alles van. Goed dat ze zich buigen over de ruimtelijke kwaliteit in Breda.

Laten we daarnaast ook eens goed nadenken of we alle dakkapellen wel over een kam moeten blijven scheren. Soepel waar het kan met de welstandseisen,  streng op wat bescherming verdient. Een mooie discussie voor het komende jaar lijkt mij.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen