AZC, weg ermee! [column]

Foto: Eem vandaag

Ik zit er wel eens aan te denken om een nieuwe rubriek in mijn columns te introduceren: “Mijn broek zakt af van…”. Noem het een variant op de top vijf ergernissen van Jan Mulder bij DWDD. Maar vooralsnog zie ik daar toch maar van af vanwege het risico op een te negatieve invalshoek.

Directe aanleiding voor deze gedachte was de paginagrote advertentie van Volkswagen van twee weken terug waarin het autobedrijf haar excuses aanbood voor het emissieschandaal. Waar mijn broek van afzakt, is dat Volkswagen in de advertentie verklaart zich ervan bewust te zijn een “flinke fout” te hebben begaan.
Kijk, fouten maken we allemaal en daar is helemaal niets mis mee want dat is menselijk. Probleem is echter dat het hier natuurlijk niet zozeer om een fout gaat als wel om puur bedrog. Wees dan een vent en erken hardop dat je de boel gewoon keihard hebt belazerd, denk ik dan.

Weerstand

Een paar dagen geleden had ik opnieuw een concreet mijn-broekt-zakt-af-van-moment. Dit keer was de aanleiding een fragment in het programma “EenVandaag” (AVROTROS) over de uit de hand gelopen inspraakavond in Steenbergen over de plannen voor het oprichten van een asielzoekerscentrum (AZC). Ook in dit Brabantse plaatsje bleek de weerstand tegen de komst van vluchtelingen groot en zelfs zo groot dat een oud-gemeenteraadslid en voorstandster van het AZC onder politiebegeleiding naar huis moest worden gebracht.

Denker des Vaderlands

Zeker binnen de politiek maar ook in het algemeen is het een behoorlijk taboe, of in elk geval “not done” en sociaal onwenselijk, om bepaalde (groepen) mensen dom te noemen. De geïnterviewde Marli Huijer, hoogleraar filosofie en opvolger van de overleden filosoof René Gude als Denker des Vaderlands, paste deze ongeschreven wet keurig toe door de beelden uit Steenbergen aldus te verwoorden: “Ik krijg het gevoel dat de negatieve onderbuikgevoelens de overhand krijgen en ik vind dat meer gevoelens dan dat het gebaseerd is op verstandig denken of rationele argumenten.”

New Kids Brabo

Noem mij gerust een eigenwijze, arrogante kwast maar ik durf het inmiddels wel aan om taboes te doorbreken en om mensen die het vermogen missen om hun meningen te kunnen onderbouwen met rationele argumenten, gewoon dom te noemen. En geloof me: ook nu weer heb ik het keer op keer op keer geprobeerd om voor de in Steenbergen aanwezige groep agressieve, schreeuwende, vloekende, tierende, kortgeschoren, New Kids Brabo-achtige mannen met zwarte kleren en dito petjes en hun opgestoken middelvingers en indrukwekkende dichtkunst (“AZC, weg ermee!”) een ander woord te verzinnen. Maar helaas, het lukt me gewoon niet. Of zoals cabaretier Hans Teeuwen het zou formuleren: “Heb ik geen respect voor, ik vind het sukkels, sorry.” (zie fragment bij column 125)

Dom of niet gebaseerd op verstandig denken

De geïnterviewde Sander Booij, tegenstander van het AZC en oprichter van AZC-Alert Steenbergen, had nog een kans om mij op andere gedachten te brengen maar die bracht hij hoogstpersoonlijk glansrijk om zeep. “Er is geen vertrouwen in dat dat goed kan, dat dat veilig kan. Een heleboel mensen zijn bang dat er straks iets met hun kinderen gebeurt. En die kans is begrijpelijk en heel reëel.”
Op de vraag waarom Syriërs onze kinderen dan iets zouden aandoen, antwoordde Booij met een glimlach: “Dat zou je aan de Syriërs zelf moeten vragen (?).” Toen hierop de vervolgvraag kwam waarop hij deze angst toch baseerde, wist Booij alleen nog maar stamelend uit te brengen dat hij dit baseerde “op de media”. Tja, “dom” of “niet gebaseerd op verstandig denken”, of beide? Wie het weet, mag het zeggen.

Partij Van de Vrees

Luisteren naar een andere mening dan de mijne vind ik prima, maar wel op voorwaarde dat die voorzien is van een argumentatie waarover tenminste is nagedacht. Wat jammer toch dat we leven in een tijd waarin het zo enorm in is om angst en daarop gebaseerde onderbuikgevoelens de boventoon te laten voeren en links en rechts eerst ongenuanceerde dingen te roepen voordat – of moet ik zeggen zonder dat – er over wordt nagedacht wat men eigenlijk precies roept. Triest ook dat er zelfs Partijen Van de Vrees bestaan die hun bestaansrecht ontlenen aan het succes van het zaaien van angst en het zoeken en vinden van zondebokken en daar hun handelsmerk van hebben gemaakt.

Mensen die deugen en mensen die niet deugen

Misschien zie ik de vluchtelingenproblematiek wel te simpel, maar ik zie vluchtelingen als mensen. En overal op de wereld waar je groepen mensen bij elkaar brengt, zul je – zwart-wit gesteld – enerzijds te maken hebben met mensen die deugen en anderzijds met mensen die niet deugen. Waarbij je dan mag hopen op een behoorlijke meerderheid van de eerstgenoemde.

Hoe goed er straks in Nederland ook onder de stroom vluchtelingen wordt geselecteerd en gefilterd zullen we nooit garantie hebben dat we alleen de “goede” zullen “houden” en de “slechte” zullen terugsturen waardoor alle problemen kunnen worden voorkomen. De vraag is echter of we bereid zijn om alle goeden (de echte slachtoffers) te laten lijden onder de slechten, die ongetwijfeld een kleine minderheid vormen. Of dat we toch gewoon kiezen voor de menselijkheid, de compassie en het mededogen.

Voor een land waarin alleen maar goede mensen wonen zou ons vluchtelingenbeleid een complete ramp zijn. Maar ik vermoed dat dat voor Nederland wel zal meevallen; ik zou het eerder gewoon (een poging tot) integratie willen noemen. Overigens hoor ik graag van iedereen die wel zo’n land met alleen maar goede mensen kent, want dan ga ik daar vandaag nog asiel aanvragen. Waarbij ik er dan maar even voor het gemak van uitga dat ik mezelf tot “the good guys” mag rekenen…

Wat gij niet wilt dat u geschiedt…

Eén ding weet ik zeker: als op een dag om wat voor vreselijke reden dan ook opeens de rollen worden omgedraaid en de groep agressieve, New Kids Brabo-achtige personen met hun opgestoken middelvingers zich genoodzaakt ziet om als vluchteling asiel aan te vragen in een of ander ver land, ik voor de burgers daar alle begrip kan opbrengen als ze uit angst voor problemen daar fel tegenin gaan.
Zelfs als niet-gelovige moet ik onmiddellijk denken aan wat Jezus in Mattheüs 7:12 zegt: “Alles nu wat gij wilt, dat u de mensen doen, doet gij hun ook aldus” (). Vrij vertaald: wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet (wat overigens nergens zo in de bijbel staat).

Ja, ik beken: mijn broek zakt soms af van de domheid van bepaalde mensen. Sorry.

Tonko
Wil je reageren op deze column? Laat hieronder uw reactie achter. Interesse in andere columns van Tonko? Lees zijn weblog.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden